Sestřihem čtyřdílné televizní minisérie tak pro české diváky vznikly dva zkrácené filmy, z nichž jeden se odehrává v létě a druhý v zimě. Pro české herce to znamenalo, že i minirole, kterou by si ve filmech "střihli", by jim výrazně pomohla s rodinným rozpočtem. Proto souhlasila Jiřina Bohdalová s namluvením Zelené chobotničky, i přesto, že nejdřív byla naštvaná, že dostala pouze tento malý úkol.

Film se celkově "hemží" úspěšnými herci jako je Pavel Zedníček, Dagmar Havlová, Boris Rösner, Miroslav Macháček nebo Jiřina Jirásková. Ta přijala roli s nadšením a jen s jednou výhradou. Její postava má v jedné z klíčových scén jet na kole, což se Jirásková, přes veškerou snahu naučit nedokázala. Bylo jí 54 let a trénovala celý den. Tvrdé pády, pedály zaříznuté do lýtek a manželova poznámka, že ji ke kolu přidá postranní kolečka, rozhodli, že to vzdá a poprosí o dublérku.

Největšími hvězdami ale byli dětští hrdinové, kteří v té době šli z role do role. Mladou Žanetu Fuchsovou dokonce srovnávali s Tomášem Holým. Všem bylo jasné, že ona i její herecký bráška Milan Šimáček budou v herecké kariéře pokračovat i v dospělosti. Bohužel se tak nestalo, protože oba dva vyloučila přijímací komise na konzervatoři s poznámkou "nedostatek talentu". Oba dva tak ukončili svoji oficiální hereckou kariéru v roce 1989 ve 14 a v 15 letech. Roztomilý zrzek se vyučil automechanikem a poté začal spravovat počítačové sítě. Půvabná Žaneta se začala živit jako asistentka režie a naposledy si zahrála v seriálu Rodinná pouta v roli sekretářky ve firmě rodiny Rubešových.