Psalo se o hrozbě exekuce, o tom, že lidé se na dítě skládají, objevily se i nepřejícné reakce v duchu: měla dědictví odmítnout, je hamižná.

Gineta Suchá se domnívá, že v zákonech je něco neošetrené. Pokud je totiž dědicem nezletilé dítě, není lehké prodat byt. V procesu je celá řada překážek: je třeba požádat soud jako opatrovníka chlapce o souhlas, což může trvat měsíce.

„Dokud soud neschválí prodej, nedostanu peníze do ruky," vysvětluje. „Kupec složí zálohu do depozitu k notáři, když budu soud žádat o souhlas, a napíše se smlouva o smlouvě budoucí. Mně budou ale peníze vyplaceny, až soud prodej potvrdí. Do té doby jsem stále bez finančních prostředků."

A jak to tedy dopadlo? „Nadělala jsem si další dluhy, ale nyní už nemám kde brát a můžu jen doufat, že se prodej konečně podaří. Od koupi bytů celkem odstoupilo kvůli právním komplikacím osm lidí. Jeden byt je dočasně pronajmut.

Můj makléř teď jedná se zájemci o prodeji tohoto bytu a pronájmu a prodeji druhého bytu, ale k podpisu žádné smlouvy zatím nedošlo.

Mám tedy jen pozitivní vizi, ale jistotu žádnou. Stanovisko družstva se do dnešního dne nezměnilo, nesmím vynechat byť jednu splátku," shrnuje Gineta Suchá.