„Už od dětství jsem si přála mít dcerku,“ říká osmadvacetiletá Susan Barrett – žena, jejíž příběh nedávno zveřejnil britský deník The Daily Mail. Když se rozhodla otěhotnět, udělala možné i nemožné, aby se jí sen splnil. Dodržovala přísnou dietu, složenou z mléčných výrobků a brusinek. Na noc si vkládala do pochvy tampón nasáklý limetkovou šťávou. A dokonce s manželem navštívila i soukromou kliniku, která svým klientům slibuje vyselektovat spermie s žádoucím chromozómem X. Na základě ultrazvukového snímku jí lékař sdělil, že opravdu čeká holčičku, a šťastná budoucí matka pro ni naplánovala všechno – od jména až po kostým na první oslavu Halloweenu. Jenže v porodnici se ukázalo, že její lékař se spletl. Odnášela si odtamtud zdravého kluka. „Zhroutila jsem se,“ líčí Susan. „Připadala jsem si, jako by mi moje holčička umřela. Jenom jsem seděla v pokoji se zataženými závěsy a nic mě nezajímalo. Příbuzní mi vyčítali, že jsem nevděčná – mám přece zdravé dítě! Nakonec mi psychiatr předepsal antidepresiva.“

  • Susan je jen jednou z mnoha stovek matek v západní Evropě a v USA, které se v posledních letech upínají ke svému snu o holčičce. Je tomu přesně naopak než v minulosti, kdy se od ženy očekávalo, že porodí syna – pokračovatele rodu.

Dnes je naopak vysněným potomkem dcera. „Současná společnost je více nakloněna dívkám. Holčička může dělat všechno, co může dělat kluk. Může sportovat, studovat, dělat kariéru. A navíc si ji maminka může strojit do roztomilých růžových oblečků,“ vysvětluje americká psycholožka Linda Heithaus.

Holčičky ze zkumavky

Někteří lékaři vycházejí novodobé posedlosti vstříc a nabízejí matkám oplodnění ze zkumavky, po němž jsou zárodky rozdělené podle pohlaví a ženě pak jsou vloženy do dělohy jen ty „žádoucí“. Jde pochopitelně o morálně diskutabilní akt, protože živé a zdravé chlapecké zárodky skončí v odpadu jen kvůli svému pohlaví. Tuto metodu zvolila například třicetiletá americká kadeřnice Kate Hogeland, matka dvou chlapců, kteří podle jejích slov přišli na svět jako nevydařené pokusy o holčičku. Potřetí už proto nehodlala nic nechat náhodě a vypravila se na kliniku . Lékařský zákrok spolykal veškeré rodinné úspory: „Prodala jsem nějaké akcie a přemluvila manžela, aby si na vysoký úrok půjčil 7 000 dolarů. Vím, že vypadám jako blázen, ale stálo to za to,“ říká žena, která nyní po narození dcerky přemýšlí o tom, že by si našetřila ještě na jedno děvče ze zkumavky.

  • Ženám, které touží počít holčičku, se ale nabízejí i různé, často prapodivné domácí metody. Doporučuje se například získat od partnera „dávku“ spermatu, přidat k ní ohřátou citrónovou šťávu a vaječný bílek, to vše nechat asi hodinu odležet a pak si to vstříknout do pochvy.

Pohlaví dítěte je jednou z mála věcí, kterou nastávající rodiče dosud nemohou stoprocentně ovlivnit. Díky antikoncepci mohou rozhodovat o tom, kdy a zda vůbec otěhotní, prenatální diagnostika jim dává šanci včas rozpoznat některé vrozené vady. O tom, jestli se narodí kluk nebo holčička, ale stále rozhoduje náhoda v podobě zběsilého závodu milionů spermií.

KAFE.cz zjistilo

Jednou z tradičních (a neškodných metod), jak počít holčičku, je pokoušet se o otěhotnění zhruba týden před ovulací. „Dívčí“ spermie s chromozómem X jsou totiž pomalejší, než ty „chlapecké“, ale zato déle vydrží čekat na svůj cíl – vajíčko, připravené k oplodnění. Naopak o chlapce je nejvhodnější se pokoušet přímo v den ovulace, protože „chlapecké“ spermie s chromozómem Y dorazí k vajíčku dřív než ty „dívčí“.