Věděla jste, že kari můžete použít místo pilulek na hubnutí? Je to dokonce vědecky potvrzeno! Podle nejnovějšího výzkumu mezinárodního týmu odborníků totiž jídla obsahující kari brání přibírání na váze. Výhodou v kari obsažené kurkumy je bezesporu i fakt, že tělo tuto látku beze zbytku absorbuje.

Nevěříte? Tady je důkaz!

Účinky koření potvrdil pokus uskutečněný na myších. Polovina hlodavců byla na přísné dietě, zatímco druhou polovinu vědci krmili potravou obsahující kari. A výsledek? Po dvanácti týdnech vážily myšky krmené kurkumou daleko méně než ty na dietě! Navíc měly nižší hladinu cholesterolu a méně cév.

Cévy a obezita

Jak cévy souvisejí s obezitou? Hodně! „Příbytek na váze je důsledek růstu a šíření tukových tkání, k tomu ale nemůže dojít, pokud se nevytvoří nové cévy,“ vysvětluje jeden z badatelů Mohsen Meydani.

Tipy Kafe.cz

Jak hubnout s kari

Kuřecí kari

Co budete potřebovat:
400 g vařeného kuřete, 2 lžíce másla, 1 cibule, 3 lžíce kari koření, 2 lžíce hladké mouky, 180 ml mléka, sůl

Jak na to:
Vařené kuřecí maso nasekáme nahrubo. Ve středně velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme nasekanou cibuli a kari koření. Cibuli dusíme asi 5 minut, dokud není měkká. Posypeme moukou a solí a po minutě dušení zalijeme mlékem. Za stálého míchání vaříme 5 minut, dokud omáčka nezhoustne. Kuřecí maso vložíme do omáčky a necháme prohřát. Podáváme s rýží.

Vepřové maso s pórkem a pomerančovou šťávou

Co budete potřebovat:
500 g vepřového masa, 2 cibule, 1 masitou červenou papriku, 500 g pórku, šťávu ze dvou pomerančů, 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, 1 lžíce kari, špetka mletého zázvoru, sůl

Jak na to:
Maso omyjte, osušte a nakrájejte na nudličky. Papriku nakrájejte na tenké proužky, pórek na kolečka (zelenou část dejte stranou) a cibuli nasekejte najemno. V hluboké pánvi rozehřejte olej, vložte do něj cibuli s masem a za stálého míchání orestujte. Přidejte sůl a kari, zalijte pomerančovou šťávou, přidejte zázvor a prolisovaný česnek a poduste asi 5 minut (aby bylo maso měkké). Nasypte do pánve pokrájený pórek s paprikou a 5 až 8 minut povařte (zelenina se nesmí rozvařit). Podávejte s dušenou rýží a přizdobte pokrájenou zelenou částí pórku.

Ďábelská kuřecí stehýnka Beáty Rajské

Co budete potřebovat:
Kuřecí stehna, 1/3 másla a trochu na vymazání, lžičku kari koření, 2 lžičky cukru, 2 lžíce kečupu, trochu chilli omáčky, plátky čerstvého ananasu (nemusí být). Příloha: těstoviny nebo brambory.

Jak na to:
Osolená kuřecí stehna dáte na vymazaný plech. Třetinu rozpuštěného másla smícháte s lžičkou kari koření, dvěma lžičkami cukru a dvěma velkými lžícemi kečupu, nakonec ještě přidáte trochu ostré chilli omáčky. Z toho pak uděláte hustou marinádu, kterou natíráte na maso. Dáte to na dvacet až třicet minut do trouby a podáváte s těstovinami nebo bramborem. A kdybyste to chtěli ještě vylepšit, tak je výborné na maso nakrájet ještě plátky čerstvého ananasu!

Zdroj: www.kuchyne.cz