V poslední době stále více žen i mužů vyhledává pomoc plastického chirurga, aby se podbradku zbavili a dosáhli tak hezčího profilu a ostřeji řezaných rysů obličeje. Dalo by se tak říci, že odstraňování podbradku je mezi českými ženami novým trendem. Většina z nás si podbradek spojuje s obezitou, ale na jeho vzniku se podepisuje celá řada dalších příčin, jako je věk, genetické dispozice, snížená elasticita kůže, ale také například krátká brada. „Může jej způsobovat povislá kůže, tukový polštářek v této oblasti nebo kombinace obojího,“ uvádí plastický chirurg MUDr. Libor Kment.

Jak odstranit podbradek?

K vyřešení nevzhledného podbradku se využívá několik technik, jejichž výběr záleží na konkrétním nálezu u každého klienta. „Typ operace podbradku volíme podle toho, zda klienta trápí pouze uvolněná kůže nebo i podkožní tukové nadbytky. Plastiku podbradku můžeme provádět buď samostatně, nebo jako součást operace obličeje a krku – faceliftu,“ vysvětluje plastický chirurg. Pokud podbradek tvoří jen nadbytky podkožního tuku, přičemž je zachována dobrá elasticita kůže, bývá dostačující provést v dané oblasti liposukci. Podle plastického chirurga se pro tuto oblast nejlépe osvědčila ultrazvuková (invazivní) liposukce. Jestliže je však i uvolněná kůže a hlubší struktury obličeje, je nutné zvolit chirurgické vypnutí těchto tkání. Zákrok – ať již liposukci, nebo vypnutí kůže, lze provést v lokální anestezii, nebo lépe v kombinaci s analgosedací. Jedná se o šetrný typ anestezie, kdy se léky aplikovanými do žíly pacienta navodí stav, při kterém klient necítí bolest, pospává, spontánně si dýchá a na zákrok si nepamatuje. Pooperační režim nebývá náročný, doporučuje se nosit elastický návlek, obvykle 1-2 týdny. Stehy se odstraňují po 7-10 dnech.

  • Ačkoliv samostatná operace podbradku je pro klienta relativně nezatěžujícím zákrokem, i zde je samozřejmě třeba počítat s možnými komplikacemi, které přináší každý chirurgický výkon. Nejběžnějšími je riziko vzniku hematomů a otoků v operované oblasti. Komplikacím se dá předcházet pečlivým dodržováním pooperačního režimu. Jako vždy je důležité vybrat si seriózní kliniku a spolehlivého operatéra, který vás s problémem důkladně seznámí a doporučí tu nejvhodnější metodu.

MUDr. Libor Kment je plastickým chirurgem na klinice plastické chirurgie Esthé v Praze, www.esthe-plastika.cz

Výzva KAFE.cz: Chcete se zbavit podbradku?

Pokud máte zájem získat odstranění podbradku v hodnotě od 12 000 do 30 000 Kč (dle obtížnosti) zdarma, pošlete do 6. února 2011 (na vaši žádost prodlouženo do 10. února) svoji fotografii a důvod, proč se chcete proměny zúčastnit, na promena(zavináč)kafe.cz. Do předmětu mailu napište heslo BRADA. MUDr. Libor Kment vybere finalistky a čtenáři KAFE.cz pak svým hlasováním pošlou jednu finalistku na kliniku plastické chirurgie Esthé v Praze.

Přečtete si prosím všeobecné marketingové podmínky.