Situace 1. Hledáte práci

Hledáte práci a chystáte se na přijímací pohovor? Pak vás jistě nemine oblíbená otázka týkající se vašeho budoucího platu. Tedy vlastně dvě – první, jaký plat byste si představovala, často následuje druhá, a to pod jaký plat byste nešla. A proto je vždy dobré počítat s tím, že druhá otázka přijde, a rozmezí si předem určit. Tyto dvě částky by neměly být totožné a měly by ukázat prostor, ve kterém se s potenciálním zaměstnavatelem budete pohybovat. Padnou-li dvě částky, počítejte s tím, že tu vyšší určitě nedostanete a o tu nižší možná ještě budete bojovat. Myslete na to a k pohovoru jděte s nejnižší možnou hranicí platu, pod kterou nejste ochotna jít.

Tip Kafe.cz

Při otázce na výši platu neříkejte rozmezí, tu nejvyšší částku byste určitě nikdy nedostala. Uveďte pouze jedno číslo, a to vždy to vyšší.

Absolvent vs. zkušený profík

Jste-li čerstvou absolventkou, není vhodné se přecenit, praxe je praxe a začínáte-li kariéru, nehodí se říkat si o plat, o který by se možná mohl ucházet člověk se zkušenostmi. Naopak pokud v oboru už nějakou dobu působíte, nebojte se upozornit na úspěchy, kterých jste dosáhla, na jazykové znalosti, jsou-li třeba, a na tomto základě vystavte svůj požadavek na plat. Pro většinu lidí je taková otázka nepříjemná. Je ale běžnou součástí pohovorů, a tak je dobré se na ni připravit.

Situace 2. Máte práci

Pracujete u firmy už nějakou dobu a máte pocit, že by vám mělo být přidáno? A navíc víte, že nová kolegyně dostala nástupní plat stejný jako vy po pěti letech? Sestavte si seznam všech úspěchů, kterých jste v posledních letech dosáhla. Ať už to byla práce přesčas, sehnání nových klientů nebo úspěch vašeho projektu, seberte odvahu a běžte za vaším nadřízeným s pádnými argumenty.

TIp. Kafe.cz

O své nové kolegyni a jejím platu se ale raději nezmiňujte, to by nepůsobilo jako relevantní důvod ke zvýšení. Naopak byste se vystavila riziku, protože o mzdě se většinou dle pracovní smlouvy zaměstnanci mezi sebou bavit nesmí.

10 bodů, jak si říct o vyšší plat

  1. Zjistěte, zda byste jinde dostali víc.
  2. Nevyzvídejte u kolegů, uškodí vám to.
  3. Nesplacená hypotéka není dobrým důvodem ke zvýšení platu.
  4. Svoji žádost dobře načasujte.
  5. Našlapujte opatrně a připravte si půdu.
  6. První kartu musíte vynést vy.
  7. Netlačte protistranu ke zdi a nevyhrožujte.
  8. Netrvejte na okamžité odpovědi.
  9. Pokus se dá zopakovat, ale až za nějaký čas.
  10. Nezapomeňte, že benefity tvoří součást mzdy.