Palety, palety a zase palety

Nábytek z palet v posledních letech hýbe světem bytových doplňků. A zdaleka se nejedná o doplňky, které nemají být na očích. Právě naopak. Z palet můžete vyrobit prakticky vše, co vyžaduje velkou nosnost a stabilitu, od postele, přes knihovnu, až po jídelní stůl. Pokud tápete, kde se dají palety sehnat, zkuste se poptat ve svém okolí. Nejlépe v prodejnách stavebnin, na stavbách, ve sběrných dvorech či ve výrobních závodech. Cena jedné použité palety se pohybuje cca 100,- za kus, lze ale narazit i na levnější. Při koupi však sledujte povrchové nerovnosti a další vady, nezapomínejte totiž, že to budete vy, kdo je bude později brousit.

Papírové drobnosti

Pravděpodobně mezi nejběžnější papírové doplňky patří stínidla u svítidel. Papír je však jeden z nejvděčnějších materiálů vůbec. Jeho zanedbatelná váha a flexibilita z něj dělají šampiona, nejen co se dekorace týče, ale též v úložných prostorech nemá konkurenci. V každé domácnosti se najdou věci, pro které jen tak někde není místo. Ať už například proto, že vystavené by se staly pouhými lapači prachu. Obyčejné papírové krabice jsou však ideální pro skladování přesně těchto nepotřebných věcí. Z kartonu lze taktéž udělat i rámečky na fotografie a nejnovějším hitem je dokonce nábytek z kartonu.

Tip: Nyní už navíc můžete objednat krabice s digitálním potiskem dle vašeho výběru tak, aby ladil s ostatním zařízením v interiéru.

Látkové království

Pokud se vám doma válí zbytky látek a vy nevíte, co s nimi, dejte průchod fantazii a vytvořte z nich například originální čelo postele. Stačí tužkou na látku nakreslit třeba reliéf města, který následně vystřihnete a nalepíte na zeď za postel. Pokud patříte mezi ty zdatnější a ovládáte taje šicího stroje, vytvořte si další dekorace jako přehozy, povlaky na polštářky, ubrusy apod. Držte se však stejného stylu v místnosti, abyste předešli kýčovitosti. Různé potahy a látkové doplňky navíc můžete střídat dle ročních období, a tak s nulovými náklady přetvářet domácnost pravidelně, jak se vám zachce.

Další zajímavé tipy najdete na Dumazahrada.cz.