Špína pleti škodí

Tak to je pěkný omyl, alespoň podle vědců. Odborníci ze San Diega totiž zjistili, že bakterie, které pod kůží škodí, naopak na jejím povrchu zdraví pleti prospívají. Stafylokoky na kůži totiž dokáží tlumit zánětlivé reakce, a to díky tomu, že vylučují kyselinu LTA. A jaký je závěr? Troška špíny je mnohdy lepší než drahé kosmetické produkty.

Čokoláda způsobuje akné

Nikoli. Alespoň o tom neexistuje žádný vědecký důkaz. Zábaly z čokolády naopak pleti velmi prospívají. A dokonce ani další obávaná jídla, jako jsou hranolky či pizza, nevytvoří na tváři pupínky. Při časté konzumaci se ovšem podepíšou na vaší postavě. Pokud se akné objeví, vyzkoušejte některý ze specializovaných produktů.

Kvalitní kosmetika nemůže uškodit

Tak to také není docela pravda. I velice drahý pleťový krém může způsobit zčervenání, vyrážku – tedy alergickou reakci. Vždy je proto třeba číst složení na etiketě a předtím, než dáte nevyzkoušený krém na obličej, jej zkusit natřít na vnitřní stranu zápěstí. Po pár hodinách uvidíte, zda jej můžete používat bez obav.

Barvení vlasů není nebezpečné

Myslíte si, že když si pravidelně barvíte vlasy a žádný problém jste nezaznamenala, že se vám nemůže nic stát? Tak to je opět chyba. Podle odborníků jsou totiž mnohé barvy na vlasy velmi nebezpečné a mohou způsobit nejen ekzém, ale dokonce rakovinu. Vše má na svědomí jedna z nejagresivnějších látek - butoxyetanol. Oborníci proto radí používat přírodní barvy na vlasy, například hennu.

Koupel tělu prospívá

Ano, ve vaně plné vody a bohaté pěny se krásně relaxuje, ovšem co to udělá s vaším tělem, je věc jiná. Odborníci proto varují – dávejte pozor, co do vody dáváte. Některá kosmetika, ať už pěny, anebo sprchové gely či šampony, obsahuje škodlivé látky – především SLS (sodium laury sulfát) – které mohou způsobit podráždění kůže, a dokonce i zánět močových cest. I tady se vyplatí dát přednost přírodním přípravkům před chemií.

Deodoranty jsou nezbytné

Ovšem, používání deodorantů by mělo patřit k běžné součásti každodenního života, protože kdo by chtěl být v místnosti s někým zpoceným a nelibě vonícím? Jenže tolik propagované deodoranty mohou být také pěkně zákeřné. Jsou v nich totiž používané látky, které mohou vyvolat rakovinu prsu. I když celá věc je ve stádiu výzkumů, jasné je, že je lepší vyhnout se deodorantům, které obsahují hliník, propylparaben a butylparaben.