Foto: Isifa

Není divu, že se občas cítíme vyždímaní, vysátí, totálně vyčerpaní. Potřebujeme znovu nahodit řemen a dobít baterky, zkrátka sebrat zbývající síly, abychom mohli dál plnit své pracovní povinnosti (jinak nás buď vyhodí, nebo zkrachujeme), starat se o partnera (odejde od nás, když to dělat nebudeme), vychovávat děti (zvlčí velmi rychle) i pěstovat přátelské vztahy a koníčky. Jenže nevíme, odkud ztracenou energii vzít.

Grónské přísloví Když jste došli tak daleko, že už nemůžete udělat jediný krok, pak jste právě v polovině vzdálenosti, kterou jste schopni překonat je jakési motto Hany Seyčkové, zakladatelky Centra životní energie a zvyšování sebedůvěry.

K jeho zřízení ji vedla hlavně osobní zkušenost. Má za sebou nepodařené partnerské vztahy, výchovu dvou synů v pozici samoživitelky i ztrátu zaměstnání a existenční nejistotu.

„Jsem výtvarnice, život vnímám velmi emocionálně. Rozhodla jsem se, že na základě svého životního příběhu a zkušeností vytvořím program. Dávám ho k dispozici všem, kteří potřebují najít svůj směr, potřebují vítr do plachet, aby se mohli začít radovat z jízdy zvané život.“

První krok: vědět

Program centra spočívá především v předání informací, které ukážou, kde nejčastěji děláme chyby – díry, jimiž energie uniká.

Na přednáškách odborníků, s nimiž Hana Seyčková spolupracuje, se hovoří o tom co jíst, jak se hýbat, jak mezi sebou komunikovat, ale také třeba o změně image.

„Věřím, že pracovní výkonnost a zdraví souvisejí se spokojeným osobním životem. Lidé, kteří si uvědomují vlastní hodnoty a mají zdravé sebevědomí, dokážou využít svůj potenciál ve všech oblastech,“ říká Hana Seyčková.

Poslouchat signály těla

Centrum životní energie nabízí rovněž individuální poradenství dietoložky, vizážistky, kineziologa, odborníků na vztahy, změny v životě nebo předávání vitální energie metodami reiki, které patří ke starým japonským technikám.

Proti únavě

Mnohé studie ukazují, že klíčovou úlohu pro produkci energie v buňkách hraje koenzym Q10. Tato látka, jež je částečně přijímána potravou a částečně produkována přímo v organismu, zmírňuje projevy únavy a vyčerpání, zlepšuje fyzickou zdatnost a kondici. Schopnost organismu vyrábět si tento zdroj buněčné energie však s věkem klesá. Čtyřicátník má například v srdci ve srovnání s dvacetiletým přibližně o 30 % koenzymu Q10 méně. Jeho pokles pod potřebnou úroveň se může projevit sníženou výkonností organismu, což se může odrazit jak v pracovní aktivitě, tak třeba ve sportu. Proti únavě působí i některé další látky, které lze organismu dodat formou potravinových doplňků. Je to například kyselina listová, guarana, l-karnitin, Ginkgo biloba, žen-šen atd.