Na onemocnění srdce zemře podle Světové federace srdce (WHF) každá třetí žena na světě. Symptomy rozvíjející se arterosklerózy, která je příčinou srdečně cévních chorob, se objevují čím dál častěji i u malých dětí. Lékaři apelují na prevenci. Nemoci srdce a cév jsou civilizační choroby, a do značné míry jim tedy lze předcházet životním stylem. Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory jsou kouření, vysoký krevní tlak, vysoká hladina krevního cukru, obezita, nedostatečná pohybová aktivita, diabetes a špatný jídelníček s velkými dávkami nasycených mastných kyselin a soli a naopak nedostatkem ovoce a zeleniny, který vede ke zvýšené hladině cholesterolu v krvi. Eliminace těchto faktorů může významně zmírnit i případný negativní dopad genetické zátěže a věku.

Menopauza přebije eso

Přestože kardiovaskulární onemocnění nejsou tabu, hodně se o nich mluví a ví se, že v jejich léčbě patříme na světovou špičku, panují mezi lidmi mnohé mýty. Podle průzkumu WHF se například většina lidí mylně domnívá, že pokud chce zabránit infarktu nebo mrtvici, je třeba začít se o své zdraví starat po třicítce. Jenže na infarkt si můžete začít zadělávat už v dětství. Také možnost, že srdeční příhodu utrpí žena, je podceňována. Je sice pravda, že příslušnice slabšího pohlaví jsou do menopauzy před aterosklerotickými změnami chráněny ženskými pohlavními hormony, klimakterium však „zamíchá“ i s tímto jejich „srdcovým esem“. „V období kolem menopauzy dochází k poklesu pohlavních hormonů, což u většiny žen vede zejména k výraznému zhoršení krevních tuků. Dochází ke vzestupu nebezpečného LDL cholesterolu a k poklesu ochranného HDL. To následně podporuje rychlý rozvoj arterosklerózy. Zcela katastrofický scénář přitom hrozí, pokud ženy kouří,“ vysvětluje preventivní kardiolog MUDr. Jan Piťha, CSc. Právě v tomto období výskyt kardiovaskulárních onemocnění u žen prudce narůstá a stává se nejčastější příčinou jejich úmrtí.

Fytosteroly snižují cholesterol

Vyšší hladina cholesterolu patří rovněž mezi ovlivnitelné rizikové faktory srdečně cévních onemocnění. Prvním krokem je dodržování vhodného složení stravy (nízkocholesterolové diety) a redukce hmotnosti. Kombinace dietních opatření a zvýšeného energetického výdeje pravidelným pohybem (stačí hodinka rychlé chůze denně) může v mnoha případech zachránit život. Klinické studie dokazují, že snížením hmotnosti o 10 % u lidí trpících nadváhou klesne výrazně riziko úmrtí, a to o desítky procent. Velmi úspěšným a efektivním pomocníkem k udržování normální hladiny cholesterolu mohou být potravinové doplňky s fytosteroly.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), který je v současnosti nejvyšší vědeckou a odbornou autoritou pro přiznání zdravotních účinků nutričních látek v potravinách, udává, že hladina cholesterolu v krvi může být snížena v průměru o 7 až 10,5 %, pokud osoba spotřebuje 1,5 až 2,4 g rostlinných sterolů a stanolů každý den.

Sedmero rad ke snížení rizika

1. Nekuřte!

2. Udržujte svou hmotnost v normálu (BMI do 25 až 26).

3. Snižte spotřebu nasycených mastných kyselin, které jsou obsaženy především v tucích živočišného původu (máslo, sádlo, uzeniny, tučné mléčné výrobky) a nahraďte je výrobky s vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin, tzn. tuky rostlinného původu (oleje, ořechy, semínka).

4. Snižte spotřebu soli.

5. Zvyšte konzumaci ovoce a zeleniny.

6. Zvyšte pohybovou aktivitu, každý učiněný krok je krokem ke zdravému srdci.

7. Dopřejte si výhod moderních doplňků stravy, které vám v čisté, koncentrované formě a v dostatečné denní dávce dokážou cíleně poskytnout prospěšné fytosteroly a vitaminy.