Proč jsou čočky na letní cesty k moři tak oblíbené?

Čočky zpříjemňují chvíle volna ve všech ohledech: bez brýlí vypadáte skvěle, můžete nosit jakékoliv sluneční brýle, bez omezení hrát beach volejbal nebo plavat, ostře uvidíte nejen na pevnině, ale také v moři.
Při cestě letadlem můžete občas cítit snížené pohodlí s nasazenými čočkami v očích. Vzduch v kabině letadla je totiž velice suchý. Pro úlevu při případném nižším komfortu s sebou mějte v příručním zavazadle malý cestovní roztok nebo kapičky do 100 ml. Ale pozor - roztoky nad tento objem lze mít pouze v odbaveném zavazadle a lahvičky s tekutinami je třeba mít v uzavíratelném sáčku. Někdy je tento sáček prodáván v tzv. leteckém balení roztoku, jako např. Biotrue 2x60 ml, který můžete koupit i na www.cockyshop.cz, e-shopu s kontaktními čočkami.
Na dlouhé cestě autobusem nebo vlakem je zas těžké vyhnout se spánku. Určitě byste ale neměli usínat s kontaktními čočkami, které mají propustnost kyslíku nižší než 100 Dk/t. Pokud čočky propouští málo kyslíku, oko se dusí a při opakovaném spaní s nesprávnými čočkami může být narušeno zdraví rohovky oka.

V tropických teplotách je složitější udržovat správnou hygienu při péči o čočky, proto do kufru doporučujeme přibalit antibakteriální gel na ruce. Ze stejného důvodu jsou pro pobyt u moře nejlepší denní kontaktní čočky, které nemusíte složitě čistit, a každý den je jen ráno jednoduše nasadíte a večer vyndáte. Navíc s nimi nemusíte vozit žádný roztok a pouzdro.
Do sluncem rozpálených zemí se také hodí pořídit si čočky s UV filtrem. Ty ochrání rohovku oka před škodlivými paprsky a jsou jedinou ochranou ve chvílích, kdy nemáte sluneční brýle. Ochranu před škodlivým slunečním zářením poskytují např. všechny kontaktní čočky Acuvue.

Co na cestu k moři nezapomenout?

  • náhradní pár čoček (nebo dostatečnou zásobu jednodenních čoček) či brýle
  • zvlhčující kapky pro horké dny
  • menší cestovní balení roztoku
  • antibakteriální gel, který zbaví ruce nežádoucích mikroorganismů