"Římu se v češtině stala velká křivda. Zní tvrdě a je mužského rodu, zatímco La Roma je nádherná ženská s velkejma bokama a prsama,“ říká s úsměvem skvělá herečka Simona Stašová (57), která se do italského hlavního města ležícího v malebné krajině Campagna di Roma rychle zamilovala. Rozhodně není sama. Svědčí o tom davy turistů, kteří Řím každý rok navštíví – právem se toto město řadí mezi nejčastější cíle cestovatelů z celého světa. „Pro mě je Řím Sophia Lorenová s Marcellem Mastroiannim, a také můj manžel, kterého jsem opustila z mladické nerozvážnosti, protože Řím se neopouští,“ dodává. „Naposledy jsem tam byla na jaře. Vždycky první večer vhodím drobné do Fontány di Trevi, abych se tam zase vrátila,“ říká s tím, že poblíž tohoto místa bydlela při svém prvním pobytu v Římě. „Tam si připomenu slavnou scénu z filmu Sladký život a rovněž otce svého dítěte. Potom ještě nesmím vynechat Koloseum,“ vypočítává Stašová další z cílů, který při návštěvě Říma nikdy neopomene.

Výchozí bod termini Atmosféru věčného města, jak se italské metropoli přezdívá, si hvězda filmu Pelíšky vychutnává plnými doušky. „Všude chodím po svých. Řím je asi šestkrát větší než pražské Staré Město a památky jsou na každém kroku,“ pochvaluje si herečka. Pro ty, kterým se po městě nechce šlapat pěšky, je tu ale samozřejmě možnost využít síť autobusů, metra a tramvají zvanou ATAC. Jako výchozí bod hromadné dopravy slouží nádraží Termini.

Jízdenky je možné zakoupit v automatech, v metru nebo v novinových stáncích, jejich cena začíná na 1,5 eura za 75 minut. Podobně jako v Praze jezdí metro do půlnoci, poté lze využít nočních autobusových linek, které ovšem zastavují jen na místech označených písmenem N. Římem se musíte projíst. Nadšeným cestovatelům, kteří si určitě nenechají kromě Kolosea ujít ani Forum Romanum, Pantheon, Svatopetrské náměstí s bazilikou svatého Petra v církevním státě Vatikán, pak jistě přijde vhod, že doslova na každém kroku je stánek s občerstvením. „Klidně vám dají ochutnat lasagne na talířku. V dobách, kdy jsem měla nouzi o peníze, jsem se najedla dřív, než jsem z Estancia Termini došla domů,“ svěřila se Stašová. „Dodnes tam ráda jezdím vlakem a vůbec mi není žinantní ochutnat. Jenom těch stánečků je méně, než jich bývalo,“ dodává vzápětí. Kromě lasagní stojí za ochutnání carciofi neboli artyčoky, arancini – plněné rýžové koule, topinka bruschetta a samozřejmě také pizza.

  • Jednu z nejlepších a nejoblíbenějších pizzerií Pizzeria dei Marmi najdete na Viale Trastevere 55. Milovníci sladkého by pak jistě neměli vynechat tradiční dezert tiramisu a gelato neboli zmrzlinu. Kam na ni zajít? Nejosvědčenější podniky jsou na Via Benedetta 7 (Trastevere) – Bar latteria gelateria, Il fioco din eve (za Pantheonem) anebo La casa del caffe (naproti Pantheonu).

Na kávu

V Římě si samozřejmě přijdou na své také příznivci kávy. Zaplesají jistě i ti, kdo si oblíbili vodu z kohoutku a té balené se vyhýbají obloukem. Hlavní město Itálie je totiž proslulé výbornou pitnou vodou, na kterou narazíte takřka všude.

Kam se vydat za nákupy?

I nákupů chtiví budou mít v Římě žně, byť se za ráj „šopování“ považuje Milán. Minout by určitě neměli Via del Corso nebo Via Condotti. Na parádní kousky ale můžete natrefit i v okolí Pantheonu, na Via del Tritone nebo Via Cola di Rienzo. Na pozoru by pak měli být všichni ti, kdo by chtěli ušetřit tím, že si pořídí některý z nabízených padělků věhlasných značek. Nakupování takových výrobků je v Itálii trestné a pokuty za ně dosahují až jednoho tisíce eur. Nedaleko Říma se nachází outlet Castel Romano, kde je zákazníkům k dispozici na sto obchodů. Na toto místo se ale už vyplatí vyrazit autem, stejně jako do Valmontone, které najdete asi 50 kilometrů od Říma směrem na Neapol. Při nákupech je třeba počítat s tím, že Italové poctivě dodržují siestu a přes poledne jsou obchody zavřené, znovu otevírají až po třetí hodině. Nejen při nakupování je na místě velká opatrnost. Řím je totiž nechvalně proslulý vysokým počtem kapsářů, pro něž jsou přeplněné uličky doslova rájem, příruční zavazadlo je proto dobré mít pevně při sobě – už jen proto, že místní zlodějíčci rádi jezdí na mopedu a kabelku vám prostě a jednoduše vytrhnou a zmizí v davu. Užijte si eurovíkend. Ať už v rámci eurovíkendu v Římě budete obcházet památky, ochutnávat místní speciality, nebo běhat po značkových buticích, začátek podzimu je pro všechny tyto bohulibé činnosti po jaru ideálním ročním obdobím. V každém případě se můžete spolehnout na to, že se do Říma budete chtít vrátit, podobně jako Simona Stašová. „Poprvé jsem tu byla v jednadvaceti. Ale to už je třicet šest let,“ zavzpomínala.

Nepropásněte nové STORY - časopis, který miluje hvězdy. A hvězdy se mu zase na oplátku svěřují zdaleka nejen se svými zážitky z cestování, jako v tomto případě Simona Stašová.