Každý měl své tajné sny, kde a jak stráví dovolenou, ale skutečnost byla většinou taková, že každý pátek po obědě se naložily kufry automobilů a vyrazilo se za víkendovými radovánkami na rodinné chaty a chalupy. Ale pokud jste měli tu pověstnou kapku štěstí a velký pytel trpělivosti, podívali jste se i za hranice naší malé vlasti. Nabídka cestovních kanceláří, které během roku dokázaly dopravit a většinou i ve zdraví dovezly zpět,přes 600 tisíc lidí, v té době ovšem nebyla nekonečná.

NDR: Polobotky a podprsenky

Jedničkou v lokalitách návštěvnosti zahraničních států byla Německá demokratická republika, kterou v té době nejvíce proslavil produkt automobilky Sachsenring Trabant. Na ten ovšem obyčejný občan s průměrným měsíčním platem 1200 Kčs mohl zapomenout. Ale před sousedem se mohl blýsknout novými dovezenými polobotkami značky Salamander, nebo elegantními dámskými lodičkami či vkusnými podprsenkami.

Maďarsko: Klobásy, čabajky a paprika

Maďarská lidová republika obsadila pomyslnou druhou příčku na žebříčku zahraničních cest do roku 1989. Tato doba by jistě potěšila Šimona Pláničku a jeho teorii o dojivosti krav, která činila 4 380 litrů ročně včetně obhospodařování státních polí. Skutečnou pochutinou, které neodolala ani zapřísáhlá vegetariánka, byly maďarské klobásky, salámy a nakládané pálivé papriky. Problém ovšem nastal na hranicích – při důkladných prohlídkách vozů čabajky pohraniční stráž zabavila. Jedinou jejich záchranou bylo nakousání každé nožičky...

Bulharsko: Posezení s rolníky a víno

O turisty, a především o jejich peníze ze střední a východní Evropy, do které spadá i naše země, měla zájem Bulharská lidová republika. Síť hotelů a turistických zařízení začala v této zemi u Černého moře vyrůstat již v polovině šedesátých let. Při organizovaném 11denním výletě bylo pro vás připraveno posezení s bulharskými rolníky, návštěva polnohospodářských závodů, nebo institutu na pěstování zeleniny. Navíc jste dostali na ochutnání bulharská vína vynikající chuti, za které vám kamarádi po návratu utrhali ruce.

SSSR: Matrjošky

Nejrozmanitější nabídku vyžití poskytovala nejrozlehlejší země komunistické éry – Svaz sovětských socialistických republik. Jak hlásal slogan tehdejší cestovky – Do země, kde je pohostinnost samozřejmostí! – se lákali turisté na dlouhé pobytové letecké dovolené. Povinností byla návštěva hlavního města Moskvy včetně proslulého Mauzolea V. I. Lenina a obchodního domu GUM. Soudruzi vám také ukázali carskou rezidenci, kde se konala Jaltská konference nebo Bratskou vodní elektrárnu. Největší perlou však je výlet na nejhlubší jezero světa Bajkal. A jaký dárek se z tohoto mnohonárodnostního komplexu dovážel? Panenky v panence – matrjošky.

Kuba: Tabák a doutníky

Jen čelní představitelé tehdejší Komunistické strany Československa a jejich rodinní příslušníci dostali výjezdní doložku pro výjezd do zaoceánské Kuby: Návštěva mořského akvária v hlavním městě Havaně, muzea známého amerického spisovatele Ernesta Hemingwaye nebo indiánské jeskyně s podzemní říčkou. Vášnivý kuřák neodolal a svou cigaretku byl v místních tabákových továrnách ochoten okamžitě vyměnit za ručně uválený doutník na silném stehně místních černošek. Kubánský tabák a rozmanité druhy doutníků byly i častými suvenýry z daleké cesty.

Zajímavost KAFE.cz

Při dnešních cestách po území Schengenského prostoru (většina evropských států) vám stačí platný občanský průkaz. Ale dříve jste museli pilně a hlavně pravdivě vypisovat různá prohlášení. Častokrát se stávalo, že vás celníci vysvlékli do spodního prádla a kontrolovali, zda s sebou nemáte nadlimitní počet valut. Pamatujete?

» Retro fotogalerie | » Přidat fotku

Vybrané fotografie budou zveřejněny na Kafe.cz a v časopisu Vlasta nebo magazínu Retro.