V první řadě je třeba promyslet, jakou funkci bude schodiště plnit a zda povede do málo či často používané místnosti. „Hlavní schodiště bytu či domu rozhodně nemůže být v nejmenší možné šířce 60 cm, naopak má být řádně široké. Je třeba myslet na to, aby se na něm dva lidé bez problému vyhnuli a aby nenastaly potíže při stěhování nábytku. Jiná situace je u místností jako ložnice či pracovna v podkroví, které se nepoužívají tak často. Tady může menší schodiště působit příjemně útulným dojmem,“ vysvětluje Petr Paksi z firmy J.A.P.

S prostorem souvisí i tvar schodiště

Pro centrální schodiště je výhodnější volit přímé či lomené linie (tvary do L nebo U), naopak tam, kde potřebujeme šetřit místem, je možné využít točitého schodiště. Z hlediska materiálu na trhu najdete schody dřevěné a kovové, v současnosti se stávají čím dál oblíbenější i atypické schody skleněné, které ve vhodně laděném interiéru mohou působit skutečně impozantně. Volba materiálu vytváří mezi schodišti jednoznačné rozdíly.

Dřevěné schodiště dýchá přírodní atmosférou a vyvolává pocit domáckého pohodlí. S kovem je to úplně jinak. Kovová schodiště se vyrábějí buď z povrchově upravované oceli, anebo z nerez materiálu. Ten se dnes řadí k těm trendově velice žádaným, ovšem dost drahým. Kovová schodiště jsou velice pevná a odolná, ale mnohdy do interiéru vnášejí chladnou průmyslovou atmosféru, takže jejich využití určitě proberte s bytovým designérem.

Velice častou volbou a výhodným kompromisem jsou proto kombinovaná schodiště, která eliminují negativní vlastnosti jednotlivých materiálů, a tím se stávají daleko užitkovějšími. Kombinuje se nejen dřevo a kov, ale i dřevo či kov se sklem.

Při výběru schodiště hrají velkou roli finance. Elegantní standardní schodiště si můžeme pořídit již za několik desítek tisíc korun, atypické designové přijde i na statisíce. Cena je vždy dána typem schodiště, především materiálovým složením schodů, a detaily, které schodiště dotvářejí.

Tipy pro inspiraci

Poklady pod schody: Křeslo, stolek, kobereček nebo skulptura – nečastější doplňky zdobící prostor se schodištěm. Živé květiny také vypadají pod schody nádherně. Jindy trochu „plonkové“ místo bude rázem plné života. Zkuste to!

Hra s barvami

Barevné sladění jednotlivých prvků schodiště, ale i schodiště jako celku s daným prostorem je třešničkou na dortu. Ovšem třešničkou velmi důležitou! I dobře navržené a provedené schody budou totiž bez správných barev vypadat fádně.

Mohlo by vás také zajímat: Líbí se vám tato kuchyň? Podle odborníků je nevkusná