Ale proč, když je dnes na výběr široká škála barev a nejrůznějších doplňků. Stačí se jen odvázat, vzpomenout si na své dětské tužby a splnit synovi všechna jeho klučičí přání.

Navzdory tradici i předsudkům se můžete v klučičích pokojích vyhnout modré. Není důležitá barva, ale vždy je podstatné sladit celou místnost tak, aby jednotlivé kusy nábytku nepůsobily nepatřičně a rušivě. Takže ať už pro svého synka vyberete pokojík v klasické modré nebo najdete úplně jinou barvičku, myslete na to, že vaše dítě stráví v místnosti hodně času. A nejen, že tu bude každý den usínat, ale bude si tu i hrát, s postupem času také psát úkoly a učit se. Čím veselejší a pestřejší zařízení vyberete, tím lépe se v něm bude dítě cítit. Nezapomeňte ale, že prioritou je vybavení a praktické uspořádání.

Koberec je nutností

Nezbytnou součástí pokoje je koberec. Plovoucí podlahy sice vypadají efektně, ale do dětského pokojíku se nehodí. Vždyť i vy, když si s dětmi hrajete, nesedíte na židli a raději se svezete dolů na zem. V každém obchodě můžete vybírat z nepřeberného množství barevných pestrých koberců a předložek k posteli. Pro kluky se hodí třeba ty s autíčky, vláčky nebo s oblíbenými filmovými hrdiny.

Postel i židle by měly růst s dítětem

Stůl s přiměřeně velkou židlí by měl být samozřejmostí. I úplně nejmenší děti by se měly naučit správně sedět. S výškou stolečku i židle vám poradí v každém obchodě. Důležité je myslet na to, že děti rychle rostou. Posuvná výška desky stolu i výškově nastavitelné židličky se dají sehnat kdykoliv. Pak už je jen na vás, aby se vaše dítě u stolu nehrbilo. Nezapomínejte, že i postel by měla růst společně s dítětem. A protože právě v ní stráví váš chlapeček hodně času, dbejte i na to, aby byla pohodlná a bezpečná. Pro malé děti se nehodí vysoké postele ani vyvýšená patra. Dejte také pozor na ostré hrany. Matrace by neměla být příliš měkká a polštář moc vysoký.

Úložné prostory

Kam se všemi těmi hračkami, obrázky a autíčky? Barevné krabice, proutěné i látkové koše a závěsné vaky pojmou téměř všechno a navíc jsou rychle po ruce. Žádné složité otvírání, ani každodenní skládání do poliček. Když se jde spát, hračky se prostě sbalí a může se zhasínat.