Skály, údolí s lesknoucími se hladinami rybníků, romantické zříceniny, hrady i zámky a půvabné české vesničky.

Krajina s pískovcovými skalami a sopkami z třetihor v okolí Turnova byla vyhlášena chráněnou krajinnou oblastí jako první v republice už v roce 1955; roku 2002 byla ještě rozšířena o Maloskalsko, Kozákovsko, Klokočské a Prachovské skály a oblast mezi Kněžmostem a Sobotkou. O tři roky později se CHKO stala součástí evropské sítě geoparků.

Legendy pro děti

Na cestu se můžete vydat pěšky nebo na kole z kterékoli místa, protože síť turistických i cyklistických stezek je velice hustá. Jejich značení začalo vznikat již ve druhé polovině 19. století, kdy do Prachovských skal zavítal Vojta Náprstek a kdy byl založen Klub českých turistů.

Trasy jsou navíc tematicky rozlišeny, například vedou po stopách Albrechta z Valdštejna nebo za pověstmi Českého ráje. Vyprávění legend se zalíbí dětem, které můžou během výšlapu plnit úkoly a získávat razítka z navštívených výletních míst, za něž je čeká dárek.

Jako nit se Českým rájem od Mnichova Hradiště až do Jičína vine tzv. Zlatá stezka o délce 99 km. Jestliže se na ni vydáte, uvidíte takřka všechny přírodní i architektonické skvosty kraje. Patří k nim bývalá skalní pevnost ze 13. století zvaná Drábské světničky, odkud se nabízejí úchvatné výhledy do krajiny.

Bohužel v úseku mezi Příhrazy a Krásnou vyhlídkou v Příhrazských skalách zůstane letos stezka uzavřená, protože se tam v dubnu zřítila část skalní věže. Místu se vyhnete po žluté značce na Hrázku a dále na Krásnou vyhlídku po modré.

Zlatou stezkou

Milovníci památek neopomenou Kost, jeden z nejzachovalejších gotických hradů v Čechách, a zříceninu Trosky s dvěma věžemi - Baba (47 m) a Panna (57 m) - odkud za příznivého počasí spatříte Jizerské hory, Krkonoše, České středohoří a dokonce Prahu.

Trasa vás zavede přes Hruboskalsko až k perle lidového stavitelství Dlaskovu statku v Dolánkách u Turnova, což je unikátní roubená stavba s patrovým špýcharem. A pokud dorazíte až do Jičína spojeného se jménem loupežníka Rumcajse, můžete obdivovat komplex dochovaných památek v historickém centru (městská památková rezervace). Jičín je výchozí místo do areálu Prachovských skal.

Do Českého ráje si můžete odskočit i na prodloužený víkend třeba do kempu k rybníku. Ale i ti, kteří chtějí provozovat míčové hry, tenis, golf nebo zkoušet lézt na umělé stěně, tady najdou sportovně rekreační areály s ubytování a jídlem na jednom místě.

Poblíž Zlaté stezky leží například Ráj Srbsko, kde se můžete věnovat všem sportovním aktivitám včetně posilování a také si, když zrovna venku prší, zaplavat v krytém bazénu.

Náš TIP! Filmařům v patách

Kdo by si nepamatoval krajinu, kam je situován film Jak dostat tatínka do polepšovny! Pískovcové skály Hruboskalska a vesnice Vesec u Sobotky se díky němu proslavily. Můžete se tam s dětmi vydat i vy. Když se Vašek s tátou tajně věnoval lezení po skalách, snažil se zdolat tzv. Skautskou věž, jež leží jen pár metrů od skutečného Dračího zubu. Režisérce Marii Poledňákové se zalíbily také rybníky uprostřed skal v podtroseckých údolích Vidlák a Věžák. U břehu druhého jmenovaného vystupují skály přímo z vody. Luděk Sobota opravoval hasičskou Máňu ve Vesci u Sobotky.