Diskutujte: Máte nějaký tip, co vidět nebo zažít v jižních Čechách? Podělte se s ostatními.

Mohlo by vás také zajímat: Česko křížem krážem: Máchovo jezero pěšky, na kole i ve vodě

Stačí se ocitnout na Třeboňském náměstí – tak jak jsem to začátkem léta udělala se svými dvěma syny já – aby vám došlo, že jste se ocitli v cyklistickém ráji. Kola, kam se člověk podívá a na nich cyklisté všech věkových kategorií, všech tělesných rozměrů...

  • Jestli je totiž některý kraj shovívavý třeba k tomu, že jste vyhnali na kolo malé dítě, nadváze nebo pár křížkům na krku navíc, pak zrovna jižní Čechy.

V praxi to vypadá tak, že když se náhodou na trase, která se proplétá zdejšími hustými lesy od hráze ke hrázi, setkáte s mírným kopečkem, dokonale vás to překvapí. A pokud „hrajete“ na osobní rekordy v počtu ujetých kilometrů, na zdejší „placce“ máte jednoznačně šanci překonat dosavadní maximum.

  • Kolo vám na to bude stačit trekingové, cesty jsou zpevněné a dobře udržované, horské kolo není nutné.

Nezapomeňte ale kromě helmy (snad vám ji nemusím připomínat!) také na cyklistické rukavičky, které jsou na lesních úsecích tras přece jen potřeba, abyste si neotlačili dlaně o řídítka.
Výběr cyklotras a jejich kombinací je tady různorodá zábava, se kterou si bez problémů vystačíte týden a déle, aniž byste se neustále ocitali na stejných místech (kromě náměstí v Třeboni, kde si prostě musíte dát v podvečer zmrlinu, opřít kolo u kašny a nasávat zdejší fantastickou atmosféru).

Jen na hrázi rybníka Svět začíná několik cyklotras. Kromě celostátně značených jsou k dispozici také zdejší naučné stezky. Například: Cyklistická naučná stezka okolo Třeboně (39 km), Cyklistická naučná stezka Rožmberk (22 km), která vás přivede na impozantní hráz největšího rybníka v Čechách, Na kole po okolí třeboňských rybníků (64 km) aj.

Podrobné informace o cyklostezkách a dění v Třeboni vůbec získáte na adrese: www.trebonsko.cz.

Kde se všechno dozvíte: Uděluji velkou pochvalu skvěle fungujícímu Infocentru, které na náměstí najdete v podloubí hned vedle věže (na tu se dá mimochodem vylézt a rozhled po okolí skutečně za těch pár schodů stojí).

Tip (nejen) pro rodiče s dětmi:

Další zlatá medaile putuje organizátorům na herecký výkon při akci Za pověstmi Třeboně, která ve vybrané dny (viz. Infocentrum) začíná u kašny na náměstí ve 21:30. Třeboní vás provedou mnich s kuchařkou Dorotkou a musím říct, že potkat žebráky v Morové uličce, to byl tedy zážitek. Stejně jako se dětem líbila Bílá paní v okně jednoho z měšťanských domů. Nenechte se mýlit – akce se bude líbít dětem (to je jasné, když je cestou šance potkat tolik pohádkových bytostí), ale dospělým díky vtipu a šarmu představení také.

Kde se vykoupat:

Když je hezky, tak v rybníce Svět, kolem kterého je několik koupališť. Když prší, tak v aquacentru lázní Aurora – v komplexu je kromě bazénu s příjemně teplou vodou (30 stupňů), vířivky a sauny k dispozici i tobogán pro děti. Každý den mají otevřeno do 22 hodin.

Kde si dát dobrou rybu:

Být v Třeboni a neochutnat žádnou rybí specialitu? Nepřichází v úvahu. Jídla ze sladkovodních ryb nabízejí v Třeboni snad všechny gastronomické podniky. Nejvíc jich má na jídelním lístku restaurace Šupina v centru Třeboně. Objednejte si neodolatelné kapří hranolky!

Tip na výlet:

Hradů a zámků je v jižních Čechách spousta. Tentokrát doporučujeme podívat se do Jindřichova Hradce a kromě zámku se vydat i do Městského muzea, kde mají krásný Krýzův pohyblivý betlém. Během vánočních svátků pak bude nával, vy si ho můžete vychutnat v klidu a věřte, že je to úchvatná podívaná, ze které vám naskočí husí kůže a děti budou mít oči navrch hlavy. Ne nadarmo je zapsaný v Guinessově knize rekordů.

Co musíte s sebou mít:

Jednoznačně repelent. V karaji rybníků počítejte s tím, že vás zdejší komáři považují za mimořádnou baštu. Občas jsem dokonce pojala podezření, že repelent berou jen jako koření pro zpestření chuti. Nakonec nejvíc pomáhala obyčejná Alpa :-)

Tečka na konec:

25. - 26. srpna se konají v Třeboni proslulé Rybářské slavnosti!

REKREACE ROH – dovolená v Tatrách jako tenkrát - retro pobyt typu „Anděl na horách“ ZDE