Diskutujte: Kam se jezdíte rekreovat na Šumavu?

Mohlo by vás také zajímat: Česko křížem krážem: Máchovo jezero pěšky, na kole i ve vodě nebo Česko křížem krážem: Na kole do záhadných Toulovcových maštalí

Žádné jiné podobné místo v celé republice nenajdete. Svižná a neskutečně ledová šumavská řeka Vydra se tu řítí a hopsá přes staletí omývané obří balvany (spád během Naučné stezky Povydří je 370 m) a všude kolem huňaté lesy. Pokud se o Šumavě říká, že je mnohde zničená, tak Povydří je stále krásné.


Voda svou nespoutanou silou například vymlela Obří hrnce, balvany se rozprostírají v Kamenných mořích, která se díky erozi neustále proměňují. Co jste viděli loni, to už letos vůbec nemusí být pravda. Divoké břehy Vydry byly zpřístupněné až od roku 1888, jinak se zdejší panenskou přírodou toulala jen zvěř a místní obyvatelé. Pak se ale do zdejšího kraje zamilovali turisté a vydrželo jim to přes celé generace až doteď.
Pokud se do Pošumaví vypravíte na více dní, toulání kolem řeky nebo v jejím blízkém okolí vám určitě nevystačí. Naštěstí je v dosahu spousta dalších zajímavých turistických cílů.

Tip pro pěší turisty

Vydejte se na Naučnou stezku Povydří, která začíná v osadě Antýgl nedaleko kempu a končí v obci Čeňkova pila, kde je k prohlédnutí unikátní hydroelektrárna. Trasa je určena pouze pro turisty, cyklisté na ni musí zapomenout.

Tip pro cyklisty

Žádný strach, cyklostezek je všude kolem hustá, dobře značená síť. Užijete spíše horské než trekingové kolo a počítejte s tím, že vyšlápnete pár kopečků. Tak třeba: Cyklostezka kolem Srní (středně náročná, 25,7 km) vede ze Srní podél plavebního kanálu k Tříjezerní slati, dále k Javoří Pile, Modravě, podél Roklanského potoka, na Modravu a zpět do Antýglu a do Srní. V Srní se vyplatí zastavit a porozhlédnout – určitě byste neměli minout historický kostel Nejsvětější Trojice, ale kromě něj se tady choulí spousta typických šumavských chaloupek.
Tip pro ctitele historie: Nesmíte minout impozantní hrad Rabí, který dominuje krajině od 14. století a patří mezi největší v republice. Otevřeno mají kromě pondělka od 9:00 do 17:00 hodin.

Kde se vykoupete

V aquaparku v Horažďovicích.

Kde se dobře najíte

V restauraci U Štěpána v Sušici (restaurace proslula steaky z vlastního biochovu, proslavil ji pořad Ano, šéfe!). Najíte se skvěle, ale doporučujeme předem si udělat rezervaci, zejména pokud chcete jít na večeři. Více na www.biofarmavojetice.cz

Tip pro mladou zamilovanou dvojici:

Festival České hrady pokračuje tenhle pátek na šumavském hradě Švihov. Vystoupí například skupina No Nama, Tomáš Klus, Ewa Farna a další. Více na www.ceskehrady.cz

Tip pro rodiny s dětmi:

22. 7. 2012: Rýžování zlata v Ramešově. Historie rýžování a dolování zlata od dob Keltů až do přelomu 19. a 20. století na Šumavě, včetně praktických ukázek a soutěží. Akce se koná od 10 do 14 hodin, tel.: 376 582 734.

DOVOLENÁ SE PSEM v ČR – „Nezapomeňte doma svého psa, kolo a plavky“ Doporučuje ATIS ZDE