Diskutujte: Máte nějaký tip, co určitě nepropásnout v Lednicko-valtickém areálu a jeho blízkém okolí?

Ať už se do něho vypraví romanticky zamilovaná dvojice, rodina s dětmi, milovník cyklistiky, přírody nebo turistiky, nikdo neodejde bez nezapomenutelného zážitku. Na víkend je výlet sem skoro málo, a tak se vyplatí přidat si k některému z víkendů babího léta ještě volný den.

Dominantou 283 kilometrů čtverečních rozlehlého areálu v jihomoravském kraji (okres Břeclav) jsou dva zámky: Lednice a Valtice, které šlechtický rod Lichtenštejnů poctivě střídal podle ročních období. V okolí Lednice je, jak ostatně název místa napovídá, skutečně větší zima (proto se vyplatí do batohu přibalit svetr nebo větrovku) – sloužil jako letní sídlo.
Oba zámky obklopují nádherné pěstěné zahrady, ve kterých se zdaleka nemusíte jen procházet po svých a prohlížet si další zajímavé stavby (Minaret, Janohrad, Rybniční zámeček, Lovecký zámeček, Apollónův chrám, Obelisk aj.).


Nabízejí se jednak romantické výlety na lodičkách, ale Lednicko-valtický areál proplétají úžasné cyklotrasy, které zvládnou i méně zdatní cyklisté a navíc na nich z drtivé většiny nemůžete potkat auto, což ocení především rodiny s dětmi.
Naprosto unikátní je také možnost vychutnat si projížďku na koni. Myslí tady zjevně na všechno, protože samozřejmě nemusíte do areálů táhnout koně vlastního.

Tip pro cyklisty: Tzv. Lichtenštejnské stezky měří 90 km a navzájem se důmyslně proplétají. Můžete je tedy navzájem kombinovat. My doporučujeme například 39 km dlouhou Lichtenštejnskou trasu Valtice – Hlohovec – Lednice – Janův Hrad – Lednické rybníky – Nový dvůr – Tři Grácie – Svatý Hubert – Rendez-vous – Valtice.

Tip pro milovníky koní: Budete se cítit jako šlechtična z rodu Lichtenštejnů, když si půjčíte koně ve zdejším Hippoclubu a vydáte se například k romantické zřícenině Janův hrad podél Dyje. Malé děti určitě potěší možnost projet se na poníkovi.

Nebyla by to jižní Morava bez skvělého vína. Například Valtice se pyšní přízviskem „hlavní město vína“ a není to neopodstatněné, protože zde sídlí Národní vinařské centrum.

Tip na podzimní výlet: Lázeňské vinobraní ve městě Lednice letos proběhne 22. září od 14:00 před budovou lázní. Kromě vína se můžete těšit také na jarmark lidové tvořivosti a bohatý kulturní program.

Kompletní informace naleznete na velmi pěkně zpracovaných stránkách www.lednicko-valticky-areal.cz.