Diskutujte: Kam jezdíte nejraději do Krkonoš? Máte pro nás nějaké zajímavé tipy? Dáváte přednost dovolené na horách v létě nebo v zimě?

Mohlo by vás také zajímat: Česko křížem krážem: Okouzlující Povydří

Harrachov bývalo zapadlé horské městečko, živé především prací sklářů. Momentálně je však jedním z nejnavštěvovanějších a nejoblíbenějších turistických horských center u nás. Což dává smysl vzhledem k tomu, že odtud není daleko ani do Jizerských hor, které jsou co do náročnosti turistických a cyklistických výletů přece jen k návštěvníkům šetrnější (ocení je proto třeba rodiny s dětmi).

Zajímavý cíl si ale najde každý, kdo se rozhodne nesedět v hotelu a něco zažít. Třeba překrásné Mumlavské vodopády, jsou vzdálené pouhých 1,5 kilometru od Harrachova po pohodlné cestě. Voda se tu řítí z výšky deseti metrů na žulové skály a nekompromisně v nich po staletí prohlubuje obří kotle, tzv. „Čertova oka“.

Tipy Kafe.cz

Kde si dát dobré kafe a kus báječného domácího koláče:

Mumlavská bouda (dříve hájovna), kde to nádherně voní a také dýchá neopakovatelnou atmosférou.

Kulturní tip:

10. – 11. 8. proběhne už šestý ročník Open air festivalu Keltská noc, na kterém vystoupí místní skupiny a kapely, ale také třeba Tři sestry, Horkýže Slíže, Wohnout, Vypsaná fixa a další.

Tip na pěší výlet:

Včelí stezka je zbrusu nová (otevřena byla letos 8. července) a kromě úžasné procházky se dozvíte podrobnosti ze života včel. Začíná za mostem u harrachovského autobusového nádraží a pokračuje na Rýžoviště. Má jedenáct zastávek, poslední u pensionu Renata, kde si můžete dát něco dobrého na zub.

Tip na zajímavou exkursi:

Pokud se chcete dívat zdejším šikovným sklářům přímo pod ruce, máte možnost. Nejstarší sklárna v České republice Novosad a syn je pro veřejnost přístupná a skutečně se ocitnete přímo v žáru pecí. Sledovat skláře při práci je poutavé a zajímá to i děti. Součástí komplexu sklárny je Muzeum skla, minipivovar, pivní lázně… Otevřeno je každý den od 8 do 15 hodin a více informací získáte na adrese www.sklarnaharrachov.cz.

Tip pro cyklisty:

Jednoznačně si vezměte horské kolo (kam jinam, než do Krkonoš…?), zdejší cyklistické cesty vedou především po zpevněných lesních cestách, kořenů a kamení je na nich jako na každých horských cyklostezkách místy dost. Tipů na výlet najdete na internetu mnoho, nás zaujala Pivní stezka v délce 45,2 kilometrů a s úctyhodným převýšením 865 metrů. Začíná v Harrachově na Novém Světě u hotelu Motejlek, pokračuje přes chatu Dvoračky, osadu Rezek, zříceninu hradu Nistějka, Vysoké nad Jizerou a Paseky nad Jizerou.

Tip pro všechny mlsaly:

V sobotu 18. srpna na vás v Kořenově budou čekat ty nejúžasnější borůvkové dobroty v rámci 3. borůvkového dne na Zubačce. Budete se moct svézt parním vlakem, koňským povozem i historickým autobusem.

DOVOLENÁ V ČR a SR se slevou až 58 % - KONKURUJEME slevovým portálům.
Doporučuje ATIS ZDE