Diskutujte: Máte pro nás nějaký zajímavý tip?

Vecpat rozmanitou nádheru Jihomoravského kraje do krátkého článku je naprosto nemožný úkol. Vždyť jen hradů a zámků v něm najdete dvaapadesát (nádherný lednicko-valtický areál jsme si nechali do samostatného článku na příští týden). Ostatně... Stačí se podívat například na snímek Mikulova a hned víte, kde strávit babí léto...

V podstatě se dá postupovat jen namátkou, proto tahle pětice různorodých zastavení, ze kterých si může vybrat doslova každý.

1. Do hlubin Macochy

Její hloubka 138,5 metrů vám zkrátí dech. Prohlédněte si ji z některého ze dvou přístupných můstků. Pokud chcete až na dno, je to možné pouze v rámci placené prohlídky jeskynního systému Punkevní jeskyně. Minout největší propast svého druhu ve střední Evropě by rozhodně byla škoda.

2. Vinice Šobes, kde má víno domov

Vinice, kam se člověk podívá. Ale tahle patří k vůbec nejstarším v kraji, víno se tu pěstuje už od středověku a Šobes je právem řazena mezi deset nejlepších vinařských poloh v Evropě. (Provozní doba ochutnávkového stánku je od dubna do září, takže to ještě stihnete?) Pro cyklisty: vede tudy dálková cyklotrasa Greenways Praha-Vídeň.

3. Baťův kanál, po vodě i na kole

Deset přístavů na 53 kilometrů dlouhé turistické vodní trase je přichystáno vás pohostit a dopřát vám odpočinek. Plavit se tady můžete na lecčems (informujte se na internetových stránkách kraje), podél trati vede i 80 km dlouhá cyklostezka č. 47, která je po rovině a vhodná i pro in-line bruslení.

4. Vinné sklepy Petrov-Plže, jen tak neuniknete

Budete u vytržení z atmosféry, která na vás tady dýchne. Jestli se někde přibrzdil čas a plyne v líném tempu, pak tady. Zdejší vinařský areál začal vznikat už v 15. století, nádherně zdobených sklípků je tu osm desítek a byly vyhlášeny památkovou rezervací lidové architektury.

5. Dívčí hrady a spol.

Jak už bylo řečeno, hradů a zámků napočítáte v Jihomoravském kraji přes pět desítek. Mnohé z nich jsou romantické zříceniny původních gotických staveb – jako třeba Dívčí hrady nebo Sirotčí hrádek na snímku. Vybere si úplně každý. Kdo zavítá na Mikulovský zámek, neměl by ovšem minout Obří sud – největší sud na víno u nás pochází z období renesance (vyroben v roce 1963).

Váží 26,1 tun a vejde se do něj 101 400 litrů vína. Najdete ho v regionálním muzeu v Mikulově.

DOVOLENÁ V ČR a SR se slevou až 58% - KONKURUJEME slevovým portálům.
Doporučuje ATIS ZDE