Největší betlém na světě

Jako největší betlém na světě figuruje v Guinessově knize rekordů ten od řezbáře Jiřího Halouzky z Jiříkova na Rýmařovsku. Betlém Jiřího Halouzky má nyní 138 soch, ale každý rok přibudou nové, a to v životní velikosti. Například velký slon váží 1,5 tuny.

Vznikla také nová expozice, která se jmenuje Ježíš s Marií putují z Jeruzaléma do Betléma. Betlém, který je věnován zesnulému papeži Janu Pavli II., má od minulého roku rovněž nové nasvícení a bodové žárovky na jednotlivé postavy. Návštěvníci Pradědovy galerie navíc mohou autora obřích soch vidět přímo při práci.

Největší mechanický betlém

Krýzovy jesličky jsou dílem jindřichohradeckého měšťana a punčochářského mistra Tomáše Krýzy (1838 - 1918), který je vyráběl přes 60 let. Od roku 1998 jsou jesličky zapsány v Guinnessově knize rekordů jako největší mechanický lidový betlém na světě.

Betlém je vystavěn na ploše 60 metrů čtverečních. Stojí zde skoro 1 400 figurek lidí a zvířat z kašírovací hmoty a ze dřeva, z toho 133 pohyblivých. Původní mechanismus byl poháněn ručně, nyní je pohyb rozváděn z jediného elektromotoru, a to pomocí nekonečných pásů, ozubených kol, archimédových šroubů a mnoha dalších zařízení. Betlém má nyní 17 m na délku, šířka i výška jsou 2 m.

S kopiemi hradů

Velký vyřezávaný mohelnický betlém je každoročně o vánočních svátcích vystavován v mohelnickém kostele sv. Tomáše z Canterbury, v boční kapli sv. Anny. Na ploše 6 x 7 metrů je kromě jesliček také řada dalších figur i staveb včetně přesných kopií hradů Bouzov a Karlštejn či samotného kostela sv. Tomáše z Canterbury.

Dílo vytvořil mezi lety 1958 a 1988 Josef Nedomlel (1909–1990) ze Starého Města u Bruntálu. Autor sám je v betlémě vyobrazen jako chasník s pytlem mouky na zádech stojící před křížlickým mlýnem. V jeho práci pokračuje jeho syn František, který např. dokončil chybějící figury pěti hrajících muzikantů a sám přidal k betlému např. chasníky řezající dřevo či horníky vytahující z dolu rumpálem nakopané uhlí. Celý objekt je nasvětlen v několika různých barevných kombinacích. Část figurek i staveb je pohyblivá.

Nejznámější betlém

Patrně nejznámějším betlémem je tzv. Proboštův betlém, který je vystaven v Třebechovicích pod Orebem. Stal se totiž magnetem čs. expozice na Světové výstavě v Montrealu v roce 1967. Na jedinečném řezbářském díle pracovali Josef Probošt, Josef Kapucián a Josef Friml plných 40 let. Třebechovický Proboštův betlém je jediným betlémem v České republice prohlášeným za národní kulturní památku (v roce 1999) a sestává z více jak 2 000 součástí.

Tento více jak sto let starý řezbářský a technický unikát o délce 7 m, hloubce základny 1,9 m, výšce od kovového rámu po horní vyřezávanou ozdobu 2,35 m a váze přibližně 2 tuny se však tento rok stěhoval do náhradních prostor, protože muzeum prochází dvouletou rekonstrukcí. Slavnostní zahájení provozu v nové budově je plánováno na červen 2013.

Betlém ve skořápkách ořechů

Karlštejnské Muzeum betlémů, otevřené v srpnu roku 1995, prezentuje největší soukromou sbírku svého druhu v Česku. Je zde vystaveno asi padesát betlémů a množství dalších figur, většinou z 19. století. Nejstarší betlém je z konce 18. století, přičemž z té doby se mnoho betlémů nedochovalo. Sestava jednadvaceti figur je uložená v barokní skříňce.

Najdeme zde však také trojici novodobých betlémků Jána Chvalníka, předsedy příbramských betlémářů, kdy jsou miniaturní figurky vsazeny do skořápek od ořechů: kokosového, vlašského a dokonce lískového.

Slámový betlém

Betlém z Lesního Hlubokého je jediným svého druhu a velikosti na jižní Moravě. Kdysi byl vystaven i v katedrále sv. Víta a Vojtěcha na pražských Hradčanech. Je v životní velikosti a skládá se ze svaté rodiny, tří králů a zvířátek – kravičky, osla, ovce a velblouda. Tento betlém bývá vystavený vždy od první adventní neděle v Lesním Hlubokém.