Průzkum by se dal shrnout do několika (bohužel ne příliš veselých vět): Prevenci podceňujeme. Nejvíce muži ve vyšším věku.

  • Jen čtvrtina dospělých Čechů (26 procent) využívá nepovinná očkování.
  • Ani u povinných očkování není situace dobrá – termíny povinných přeočkování si hlídá jen 63 procent dospělých.

Podle aktuálního průzkumu společnosti Pfizer je v České republice význam prevence v podobě vakcinace stále podceňován. Povinná přeočkování si dle průzkumu hlídá jen 63 % dospělých osob. Vzornější jsou ženy, kde přeočkování v řádných termínech podstupuje 70 % z nich, u mužů jen 55 procent. Ještě horší je situace u nepovinných očkování, která využívá jen 26 procent dospělých. S rostoucím věkem zájem o nepovinná očkování klesá. Ve věku mezi 15 – 29 lety využívá nepovinná očkování třetina občanů (33 %), ve věku mezi 45 – 59 lety už jen jedna pětina (21 %). Nad 60 let se dává nepovinně očkovat 23 % lidí.

V Česku je zažité, že očkování patří k dětskému věku. V dospělosti lidé očkování využívají méně. Zejména u starších osob má však prevence v podobě vakcinace velký význam.

Mohlo by vás zajímat: Očkujete děti? Tak nezapomeňte na své rodiče a prarodiče.

„Imunitní systém člověka s věkem stárne, zvyšuje se riziko hlavně závažnějších a komplikovanějších průběhů onemocnění jako jsou například chřipka či pneumokokové infekce. U starších osob se totiž častěji vyskytují onemocnění jako například hypertenze, cukrovka, kardiovaskulární onemocnění atd. Pokud se takto nemocní lidé nakazí například chřipkou nebo pneumokokem, často končí s komplikovaným průběhem onemocnění v nemocnici,“ říká Václav Chmelík, primář infekčního oddělení nemocnice České Budějovice. „Podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) se na Zemi do roku 2050 zvýší počet lidí nad 60 let již na dvě miliardy. Včasná prevence je cestou k tomu, aby tito lidé v seniorském věku mohli žít aktivní a plnohodnotný život a nekomplikovala jim ho onemocnění, kterým se dalo předcházet,“ dodává Jan Lorman, ředitel občanského sdružení Život 90, s kterým společnost Pfizer dlouhodobě spolupracuje.

V případě nepovinných očkování jsou starší občané ti, kteří se dávají očkovat nejméně. Pro seniory nad 60 let jsou hlavním důvodem, proč se neočkují, obavy z vedlejších negativních účinků vakcinace (obává se jich 30 % respondentů), na druhém místě jsou finance. Očkování je příliš drahé pro 27 % oslovených. V celkové populaci se vedlejších účinků obává 25 % lidí, finance jsou překážkou pro 19 % respondentů. 20 % osob se také domnívá, že se nemusí očkovat, protože se necítí být nemocemi ohroženi.

Osoby, které nepovinná očkování podstupují, tak činí nejčastěji z obavy z onemocnění (65 %), 12 % tak činí na doporučení lékaře (u osob nad 65 let jde o 20 %), dalších 10 % patří do rizikové skupiny, 5 % chce očkováním chránit své okolí a 5 % doporučil očkování rodinný příslušník či kamarád.