Tato zelenina je velmi bohatá na hořčík a draslík, proto je úžasná při nemocech srdce, krevního oběhu, vysokém krevním tlaku a ateroskleróze. Má rovněž vysoký obsah železa a mědi, což značí, že naprosto svědčí celému krevnímu systému, od anémie až po některé formy onemocnění bílých krvinek, normalizuje sedimentaci, čistí krev - a hlavně zvyšuje počet červených krvinek.

Dále obsahuje velké množství mikroprvků, jako například mangan, jód, fluór, lithium, kobalt, vanad atd. Ty ve svém komplexu rovněž podporují tvorbu krve, inzulínu, posilují oči a organismus celkově. Kvalitu této zelenině také dodávají vzácné stopové prvky jako například rubidium, lithium, cesium, kterých obsahuje taky dostatek.

Mohlo by vás také zajímat: Houby v kuchyni: Dobré rady nad zlato nebo Vejce: dobré rady nad zlato

1. Červená řepa posiluje krevní oběh

Nápoj na povzbuzení krevního oběhu a zpevnění žil a cév

Potřebujeme: 2 dl šťávy z červené řepy, 2 dl šťávy z arónie, 1 dl šťávy z rakytníku, 1 dl šťávy z citrónu

Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady a popíjíme denně po dobu 6 týdnů.

Koktejl na vyčištění krve

Potřebujeme: 2 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z kopřivových špiček (špičky a mladé lístky kopřiv odšťavníme v odšťavňovači nebo rozmixujeme a scedíme přes plastové sítko), 1 dl šťávy z mrkve

Postup: Ingredience smícháme dohromady, hotový šejk popíjíme po douškách ráno nalačno po dobu 14 dní.

Očistná desetidenní kúra

Potřebujeme: 2 dl šťávy z červené řepy, 2 dl šťávy z kopřivových špiček a lístků (špičky a mladé lístky kopřiv odšťavníme v odšťavňovači nebo rozmixujeme a scedíme přes plastové sítko), 1 lžíci kvalitního jablečného octa

Postup: Všechny uvedené ingredience smícháme, hotový nápoj popíjíme po douškách po dobu 10 dní. Mnohem silnější čisticí účinek docílíme, když si ještě nasadíme veganskou stravu.

2. Červená řepa brzdí rakovinové bujení

Červená řepa má silné antioxidační účinky, to znamená, že snižuje množství aktivních volných radikálů, které svojí přítomností v organismu představují reálnou hrozbu rakovinového bujení. Přirozeně tedy upravuje ideální složení krve. Vědecké výzkumy potvrdily, že největší podíl na cytostatickém působení červené řepy mají betainy a rostlinné pigmenty – betakyany. Hlavně tyto látky mají povzbuzující účinek, který zvyšuje odolnost celého organismu. Vědci připisují právě jim vliv na obnovení buněčného dýchání, nutného v boji proti zhoubnému bujení. Výzkumy potvrdily, že červená řepa může zvýšit dýchání poškozených buněk až desetinásobně. Betain rovněž detoxikuje, a snižuje tak množství spouštěčů zhoubného bujení. Antioxidanty zcela nesporně potlačují mnoho chorob včetně rakoviny. Ovšem jejich samotná aplikace nestačí, úspěch přináší teprve jejich vzájemná součinnost ve větším množství.

Protinádorový nápoj

Potřebujeme: 2 dl čerstvé šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z mrkve, 1 dl šťávy z chřestu, 1 dl šťávy z celeru, 1 lžíci šťávy z arónie, 1 lžíci šťávy z rakytníku

Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady, hotový nápoj popíjíme po douškách 3x denně po dobu 3 měsíců, pak si dáme 14 dní pauzu a můžeme popíjet nanovo.

3. Červená řepa podporuje činnost jater

Betain obsažený v červené řepě pomáhá cholinu vylučovat škodlivý tuk z jater. Dále také zajišťuje tvorbu esenciální aminokyseliny methioninu, která startuje proces nepřetržité detoxikace jater. To je důležité především pro osoby, které pravidelně užívají chemické léky.

Jaterní šejk

Potřebujeme: 2 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z černé ředkve, 1 lžíci citrónové šťávy

Postup: Přísady smícháme dohromady, hotový nápoj popíjíme 2x denně po dobu 6 týdnů.

4. Červená řepa likviduje bakterie

Další zajímavý účinek této zeleniny je bakteriostatický (tlumí růst bakterií), který zapříčiňuje betanin. Toto červené barvivo bakterie nejen usmrcuje, ale rovněž je ponechává ve stadiu růstového klidu. Toto oslabení nežádoucích bakterií je velmi důležité, poněvadž imunitní systém těla si s nimi pak mnohem lépe poradí.

5. Červená řepa má omlazující účinky

Tato zelenina díky komplexu cenných látek výrazně zpomaluje stárnutí organismu. Dopřávat bychom si ji měli nejméně 4x týdně.

Další zajímavé články najdete též na našem partnerském webu www.dumazahrada.cz