Proto prodejny Albert dělají vše pro to, aby vám mohly nabídnout to nejlepší na váš stůl. Co všechno řetězec Albert dělá pro čerstvé ovoce a zeleninu jsme se zeptali pana Libora Ondráčka, ředitele oddělení čerstvých potravin pro prodejny Albert.

Jak se dá zajistit, aby ovoce a zelenina byly skutečně co nejčerstvější?
Zkrátili jsme na absolutní minimum dopravu zralého ovoce i zeleniny. Od pěstitelů z Česka, Evropy a celého světa je vozíme přímo – rychleji to zkrátka nejde. Chceme, aby si naši zákazníci byli jisti, že u nás vždy dostanou čerstvé ovoce. Jako nikde jinde. A že to tak bude pokaždé. Děláme kvůli tomu spoustu opatření – od nákupu přes logistiku až po prodejny.

Jak sledujete kvalitu?
Na to máme vlastní metodiku a specialisty. Pro každý druh ovoce a zeleniny máme stanovené technické parametry, které sledujeme a požadujeme. Třeba u pomerančů je to obsah šťávy, stupeň kyselosti a cukernatost. U jablek nás zajímá pevnost dužniny, minimální obsah cukru a podobně. Nestačí, aby ovoce a zelenina hezky vypadaly, nebyly poškozené a měly I. jakost, ale zajímají nás i charakteristické chuťové vlastnosti.

Dává Albert prostor českým pěstitelům?
Naprosto zásadně. Vše, co jde, kupujeme u nás. Dlouhodobě spolupracujeme s pěstiteli brambor, jablek, zeleniny… Máme dokonce dohodnuty objemy a odrůdy na sezonu. Mrzí mě, že některé druhy, například peckoviny, upadají. Možná proto, že pěstitelé dokáží ovoce jen vypěstovat, ale to nestačí. Zboží musí umět i perfektně vytřídit, zabalit, uskladnit a dopravit.

Mezi čerstvé potraviny patří také maso. Jak zajišťujete jeho kvalitu a čerstvost?
Kvalita a čerstvost masa je pro nás samozřejmostí. Proto důsledně prověřujeme nejen vnitřní procesy, ale i práci našich osvědčených dodavatelů. Maso balíme do ochranné atmosféry, která zaručí bezpečnou přepravu, čerstvost a také trvanlivost. U masných výrobků kontrolujeme jejich přesné složení a technologický postup výroby.

Více informací a seznam poboček najdete na www.ialbert.cz