Foto: Isifa

Pertusi, jak se černý kašel odborně nazývá, jsme si zvykli podobně jako neštovice nebo obrnu považovat za vymýcenou.

Generace prarodičů v poválečných letech ale ještě zažila, co znamená. Možná si některý šedesátník vzpomene, jak maminka s tatínkem šíleli nad jeho postýlkou, že jim umře. Ale dnes? Když už v roce 1958 bylo zavedeno povinné očkování?

„Výskyt onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertusis, po začlenění očkování do povinného očkovacího kalendáře do roku 1992 klesal.

Od roku 1993 ale zaznamenáváme stoupající tendenci. Zatím nejvyšší počet nemocných byl v roce 2009, kdy bylo nahlášeno celkem 890 případů. Po pětatřiceti letech došlo dokonce ve věkové skupině kojenců ke třem úmrtím.

Ve všech třech případech se jednalo o dosud neočkované děti do jednoho roku života – chlapci byl měsíc, jedné z holčiček čtyři měsíce a druhé dva,“ shrnuje data MUDr. Kateřina Fabiánová ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

Od 11 let nepovinně!

V České republice se proti černému kašli plošně očkují kojenci, batolata, předškoláci mezi 5. a 6. rokem a od roku 2009 i 10- a 11leté děti. Starší 11 let by si měli přeočkovávání hlídat sami, pro ně již vakcinace proti černému kašli nepatří mezi povinné. Výhodné je si prodloužení ochrany proti černému kašli spojit s tetanem. Přeočkovávají se totiž ve stejném intervalu 10 až 15 let a je možné použít proti oběma jednu vakcínu: Boostrix prodlužuje ochranu proti černému kašli, tetanu i záškrtu. Pro přeočkování stačí jedna dávka vakcíny, jejíž cena se pohybuje kolem 700 Kč.