Samozřejmě se nejprve musíme zastavit u zvířátek, která jsou černá, bílá či černobílá proto, že to člověk chtěl. Klasický příklad jsou black & white pejskové z reklamy na whisky: west highland teriér a skotský teriér. Z černobíle skvrnitých plemen jmenujme třeba bostonského teriéra nebo dalmatina.

Černou, bílou i kombinovanou barvu můžou mít prakticky všechna zvířata, která kdy člověk šlechtil. Od krav a koz přes kočky a slepice až po zlaté křečky či laboratorní potkany. Někdy ovšem všechny šlechtitelské snahy selhávají. Například existují bílé andulky, avšak čistě černé zatím ne.

Ptáci ve fraku

Notoricky známí černobílí tvorové jsou tučňáci. Příčina jejich vzhledu je stejná jako u kosatek nebo mořských racků: černý hřbet při pohledu shora splývá s mořskými hlubinami, naopak bílé břicho se odspodu ztrácí na pozadí jasné oblohy.

Černobíle pruhovaný ocas lemura katy slouží jako vlajka oznamující ostatním při pochodu vysokou trávou: „Tady jsem!“ Podélně pruhované rybky lodivodi sdělují žralokům: „Já nejsem kořist.“

Důležitou informaci přinášejí černobílé značky na zadní straně uší kočkovitých šelem. Když takový jaguár při setkání s konkurentem stáhne uši zadní stranou dopředu, vyšle nezaměnitelný černobílý signál: „Pozor, teď jsi mě, hochu, naštval!“

Bílý signál může někdy vypadat nenápadně. Tmavě zbarvený tapír jihoamerický má bíle lemovaný okraj ušního boltce. Proč? Postavením a pohybem uší může matka nehlučně a nenápadně dávat instrukce mláděti: „Stůj!“ nebo „Pojď za mnou!“ atd.