Špatnou zprávou je, že jakmile se vám celulitida jednou objeví, už se jí nezbavíte do konce života. Ale snadno ji můžete dostat pod kontrolu. Pomerančová kůže trápí zhruba 90 % žen a nesouvisí jen s kily navíc. Tento problém může mít stejně tak baculka jako štíhlá modelka. Její vznik totiž souvisí kromě nadváhy také s vlastnostmi tukové tkáně. Vzniká také v důsledku stárnutí podkožního vaziva a hromadění tukové tkáně. Zmnožení tukových buněk pak ovlivňují ženské pohlavní hormony, zvláště estrogen, a to je ten důvod, proč se z velké části vyhýbá mužům.

Co ovlivňuje její vznik?

Některé ženy si za vznik celulitidy mohou samy. Třeba právě nezdravým životním stylem. Způsobuje ji už výše zmíněná nadváha, nedostatek pohybu zvláště u žen, které mají sedavé zaměstnání. Celulitida vzniká mnohem více u kuřaček a žen, které nedodržují správný pitný režim. I ten totiž ovlivňuje činnost lymfatického a krevního systému – v případě, že málo pijete, lymfatický systém pracuje nedostatečně a dochází k zadržování vody. S tím mají problém třeba těhotné ženy, které ke konci těhotenství trápí otoky a častá celulitida. Dalšími faktory vzniku pomerančové kůže je hormonální léčba i hormonální antikoncepce, stres a volné radikály, dědičnost, puberta či přechod.

Typologie celulitidy

Existuje hned několik typů či někde uváděných stadií celulitidy. Nejdříve se objevuje jen na zadní straně stehen, ale při podcenění problému může změnit strukturu celého povrchu kůže.

Podle postižení se rozlišují 4 stadia:

  • První: ďolíčky jsou patrné pouze při stlačení kůže, třeba když kůži stlačíte mezi prsty
  • Druhé: též „modelkovské stadium“, to se projevuje nerovnostmi kůže, které jsou viditelné již při napnutí svalů, sezení na tvrdé podložce nebo při ostrém osvětlení
  • Třetí: nerovnosti jsou vidět již při stání
  • Čtvrté: hrubé nerovnosti, které jsou navíc bolestivé a komplikované otoky

Jinde se můžete setkat také s rozlišením na tři podtypy celulitidy:

  • Tuková: prvním stadiem, kdy za pomerančovou kůži mohou tukové polštářky, říká se jí „měkká celulitida“
  • Infiltrovaná: na povrchu je pružná a bývá spojena se zadržování vody v organismu a špatným vylučováním toxinů z těla
  • Fibrózní: nejhorší stadium, které poznáte podle ztvrdlých a bolestivých hrbolků

Jak se jí zbavit si připomeňte v článku 5 kroků, jak se do jara zbavit celulitidy!