"Je zneklidňující, že miliony lidí chodí po světě se špinavými zadnicemi a domnívají se přitom, že jsou čistí," upozornila britská reportérka Rose George, která o intimní hygieně napsala rovnou celou knihu. "Toaletní papír exkrement posouvá, ale zcela ho neodstraní," tvrdí.

Čím silněji přitom na papír při utírání tlačíme, tím více riskujeme vznik análních trhlin, jež se často hojí dlouhé týdny. Zbytky stolice se navíc mohou posunout k močovým cestám a přivodit nepříjemnou infekci.

S tímto názorem se ztotožňují také některé světové celebrity. Rapper Will.i.am například prohlásil: "Rozmatlejte po podlaze čokoládu a pokuste se ji utřít suchým papírovým ubrouskem. Uvidíte, že se čokoláda dostane do všech spárů a trhlin, odkud ji už nedostanete." Mnohem účinnějším způsobem očištění zadnice po vykonání potřeby je podle rappera použití vlhčených ubrousků, jakými čistíme miminka. Dětské ubrousky prý pro tento účel volí i slavný herec Will Smith.

Pokud to dispozice domova dovolí, experti doporučují pořídit si kromě klasické toalety také bidet. Ten je k intimním tělesným partiím šetrnější než suchý toaletní papír, a navíc lépe odstraní bakterie ze zbytků stolice.