Ale není to jen náš problém a nejde pouze o štěnice. Po celém světě se najednou začaly roztahovat druhy hmyzu, které tam dříve nebyly.

Hmyz je nejrozmanitější skupina živočichů, jež může čítat okolo 10 milionů druhů. Představuje až 90 % všech živých forem na Zemi.

„Dárečky“ z Asie

  • Komár tygrovaný, nebezpečný přenašeč horečky dengue, západonilské horečky a dalších nemocí, byl poprvé zaznamenán v prosinci 2007 ve Švýcarsku. Asi tam byl zavlečen při obchodu s pneumatikami. Později se objevil v Itálii, Belgii a Francii. Jeho výskyt lze tušit na Balkánu a Pyrenejském poloostrově. Brouk z čeledi tesaříkovitých (Anoplophora glabripennis) byl v dřevěných obalech importován z Číny a Koreje nejdříve do USA. V Rakousku se objevil před 10 lety, poté v Polsku, Francii, Nizozemsku, Německu a Itálii. Žravý škůdce likviduje listnaté stromy a lze předpokládat, že se v důsledku změn klimatu bude šířit dál na sever.
  • Z Asie pochází i tesařík (kozlíček, Anoplophora chinensis), jenž v Evropě napadá převážně javory, břízy, platany a buky.
  • Sršeň asijská je útočná a dravá potvora. Loví téměř všechny druhy hmyzu a likviduje včelstva. Její hnízdo bylo s bonsajemi nechtěně dopraveno do Bordeaux a od té doby se šíří podle francouzských včelařů ročně o 100 km dál všemi směry.