PÁTEK 27. 4. 2012

13. komnata Pavlíny Němcové, ČT 1, 20:55

Pavlína Němcová se modelingem původně živit nechtěla, nakonec se ale vydala na casting pro prestižní francouzskou agenturu Elite, na který byla pozvaná. Oslnila natolik, že ještě před maturitou odjela do Paříže. Její mládí a pocit osamocení zřejmě přispěly k tomu, že si tam brzy našla staršího partnera a porodila syna Alana. Manželské štěstí ale netrvalo dlouho a začaly spory. Ty vyvrcholily Pavlíniným odjezdem s dvouletým synem k rodičům do Čech. Manžel ale v době její nepřítomnosti v Praze Alana odvezl zpátky do Francie, požádal tam o rozvod a chlapce získal do své péče. Pavlína bojovala, francouzské soudy ale považovaly její profesi za nejistou, navíc byla cizinka a dítě jí proto nesvěřili. Aby zaměstnala hlavu, využila toho, že se při soudním sporu seznamovala se zákony a vystudovala práva na Sorbonně. Trápila se až do Alanových čtrnácti let. Pak dostal syn zákonnou možnost rozhodnout se sám, u kterého z rodičů bude, a vybral si maminku. Příběhem modelky, která se musela porvat o šanci být maminkou více než na pár chvil přidělených soudem, provádí Radka Červinková.

Fanfán Tulipán, TV Nova, 9:50

Ztřeštěný miláček štěstěny a krásných žen se vrací, aby opět zachránil krásnou Adeline a zlomil nejeden kord i srdce. V polovině 18. století je Francie uprostřed války a potřebuje stálý přísun nových rekrutů. Jedním z nich se neplánovaně stane i pohledný Fanfán. Fanfán ale není bojovníkem ve válce, ale bojovníkem o ženská srdce. Přesto i na něj jednou dojde a přijde pravá láska v podobě krásné Penelope Cruz.

SOBOTA 28. 4. 2012

Loučím se, děvče, ČT 1, 13:55

Tanečnice Paula, která má v životě i v lásce už tak dost smůly, marně hledá uplatnění v některém z broadwayských muzikálů. Nikoho nezajímá, že musí živit osmiletou dcerku Lucy a platit nájem bytu, ve kterém zůstala sama po odchodu dalšího ze svých povedených partnerů. Ten navíc svůj byt výhodně pronajal svéráznému herci Elliotu Garfieldovi, aniž by se postaral o dvě "podnájemnice". Uslyší Paula i tentokráte tolik známé "loučím se, děvče", nebo půjde o něco víc? O tom vypráví americká romantická komedie, těžící z vtipného scénáře zkušeného autora Neila Simona, nominovaného na Cenu Akademie za nejlepší původní scénář.

NEDĚLE 29. 4. 2012

Nuda v Brně, ČT 1, 21:55

Podtitul filmu Vladimíra Morávka - komedie navzdory osudu - odkazuje k obětem, které musejí na cestě za svým cílem přinést hrdinové příběhu. "Stando, přijeď příští pátek na večeři a můžeš klidně i přespat, kdybys potřeboval." To napsala Olinka Standovi po roční dopisové známosti. Standa to ani tak nepotřebuje, jako chce. Do toho večera vkládají oba velké naděje, ale oba jsou v intimních vztazích úplní nováčci. Nechají si tedy poradit od zkušenějších. Konečně nastane den tolik očekávaného setkání v Brně a my sledujeme, jak se daří našim hrdinům. Většinou ovšem hůře, než by chtěli. Nejlepší film roku 2003 kromě ocenění za režii, scénář a střih získal Českého lva i za herecký výkon Jana Budaře v hlavní roli.

PONDĚLÍ 30. 4. 2012

Lara Croft: Tomb Raider, TV Nova, 22:20

Krásná Lara bojuje s tajným společenstvím o magický trojúhelník, umožňující ovládnout svět. Angelina Jolie jako neúprosná Lara Croft kráčí ve stopách svého otce, cestovatele a hledače pokladů. Chce najít obě části prastarého šému, který jí zajistí neomezenou moc nad časem a prostorem. A aby toho dosáhla, musí zvítězit nad nebezpečným a přísně utajovaným společenstvím, které má stejný cíl. Pozor! Začíná boj o nadvládu nad světem.

ÚTERÝ 1. 5. 2012

Máj, ČT 1, 20:00

Rozsáhlá poema Máj básníka Karla Hynka Máchy patří k stěžejním dílům české literatury a je považována za vrchol českého romantismu. Autor vypráví tragický příběh lásky dvou mužů k jedné ženě zasazený do přírodního rámce kvetoucího jara. Syn pro lásku zabije svého soka, aniž tuší, že jím nebyl nikdo jiný než jeho otec. Romantické dílo převedl do filmové mluvy F. A. Brabec, autor úspěšné filmové adaptace jiného českého klasika - K. J. Erbena a jeho Kytice. Ve svém filmovém ztvárnění Máje posílil režisér a spoluautor scénáře dějovou linii vytvořením nové postavy kata - aktéra i vypravěče děje. Zásadním vkladem filmu je však jeho obrazová složka, jak u kameramana a režiséra F. A. Brabce bývá dobrým zvykem. Krajina a romantická zákoutí Českého ráje tu souznějí s poryvy duše všech hlavních postav. Důležitou složkou filmu se stalo i zhudebnění známých veršů skupinou Support Lesbiens.

Duch, TV Nova, 11:25

Patrick Swayze se vrací ze záhrobí, aby chránil milovanou snoubenku v podání Demi Moore a našel svého vraha. Jde o velmi úspěšné romantické melodrama se silným emočním nábojem, který vás po jeho shlédnutí už nikdy neopustí. Patrick jako duch zářil a snad každá z nás má namále, aby jeho kouzlu nepodlehla. Film patří mezi ty, které můžete sledovat neustále dokola a nikdy vás neomrzí. Zavzpomínejte si spolu s námi na nesmrtelného Patricka.

Dále můžete vidět:

TV Nova
Dívka na koštěti, 14:00
Zorro: Tajemná tvář, 15:40

ČT 1
Emma, 13:55

Roming, 22:05

Prima Family
Kokosy na sněhu, 12:25
Sestra v akci, 14:30