Po šesti letech se vrací do Prahy nositel 10 cen Grammy SANTANA (63). Českou republiku zařadil na seznam štací turné Universal Tone Tour na 15. října, kdy vystoupí v pražské O2 Areně. Jeden z nejslavnějších kytaristů světa se narodil jako Carlos Augusto Alves Santana.

V jeho vystoupení najdete afro-kubánské vlivy, arabskou i indickou hudbu. K hudbě ho vedl otec muzikant: Carlosovi bylo sotva pět, když se pod jeho dohledem začal učit na housle.

Profesionálem se stal roku 1966, tehdy se svou kapelou The Santana Blues Band prorazil osobitým stylem skládajícím se z prvků salsy, jazzu, blues a rocku. Mix tak zaujal, že vznikl úplně nový styl zvaný latin rock.

Deska plná hvězd

Virtuózní kytarista, který umí v kapele dokonale využít doprovod latinskoamerických nástrojů, se proslavil díky vystoupení na festivalu ve Woodstocku a úspěšnému debutovému albu Santana (obojí v roce 1969).

Následovaly další úspěchy, ale když se koncem milénia zdálo, že Santanova kariéra pomalu končí, podařil se mu veleúspěšný comeback: jeho 36. alba v pořadí, Supernatural, se prodalo 26 milionů a získalo devět cen Grammy.

I díky tomu, že producent Clive Davis Santanu přesvědčil ke spolupráci s umělci zvučných jmen typu Erika Claptona nebo Dava Matthewse. Na jeho následující desce Shaman zpíval i Seal a Plácido Domingo.

„Mé srdce chce probouzet lidi, aby si uvědomili svůj potenciál. Aby ho mohli využít, musí srdce velet mozku. Není jiné cesty. Pokud mozek diktuje srdci, jsou z toho jen chytré lži. Žádný člověk nebo věc nemá větší hodnotu než vaše vlastní srdce,“ tvrdí umělec.

Sám se angažuje v řadě dobročinných projektů: založil nadaci, která podporuje umění, vzdělávání a zdravotní péči a například veškerý výtěžek z turné Shaman Tour v roce 2003 věnoval boji proti AIDS.

Hrajte o vstupenky

Květy pro vás připravily soutěž o vstupenky na koncert, který se koná tento pátek v O2 Areně. Proto neváhejte a odpovězte na jednoduchou otázku!

Každá vstupenka má hodnotu 790 Kč!

Stačí, když odpovíte na soutěžní otázku, a čtyři z vás mohou získat vstupenku pro dvě osoby!

Soutěžní otázka

Z jaké země Carlos Santana pochází?

  • A Kolumbie
  • B Brazílie
  • C Mexiko

Odpovědi posílejte e-mailem na kvety@sanoma.cz

Pište do pátku 15. 10. 2010 do 12 h. Do předmětu uveďte Santana.

Vyhrává každý padesátý e-mail až do vyčerpání výher.

Výherce bude kontaktován prostřednictvím e-mailu. Vstupenky budou k vyzvednutí na recepci společnosti Sanoma Magazines Praha, Lomnického 7, Praha 4. Telefonní spojení na recepci je 296/ 162 112.

Odesláním e-mailu účastníci souhlasí s uchováním jejich údajů v databázi vydavatelství.