Diskutujte: Věříte, že bylinky mohou pomoc v léčbě neplodnosti nebo ulehčit porod? Máte s nimi v této oblasti zkušenost?

Mohlo by vás zajímat: 10 nejlepších a nejúčinnějších bylinek nebo Bylinková pomoc pro vaše vlasy

V přírodě se dá najít ledacos a mezi tím i spousta tzv. „ženských bylinek“. To jsou ty, které dokážou naše tělo připravit na těhotenství, zmírnit pak jeho příznaky, nebo nám dokonce ulehčit při porodu a těsně po něm. Připravili jsme pro vás seznam těch, které podle nás určitě zabírají. Jejich reference můžete najít už tisíce let zpátky. Třeba v tradiční čínské medicíně se udržely bylinky dodnes jako hlavní zdroj léčení, u nás jsou zařazeny do kolonky „alternativní“, a tudíž nepříliš účinné a nevěrohodné. Možná je načase to změnit. Jejich nevýhodou na rozdíl od klasických léků je pomalá účinnost. Často musíte kúru dodržovat alespoň tři měsíce, než začne působit.

Kafe.cz varuje:

  • Každopádně důrazně doporučujeme jakékoli užívání bylinek konzultovat se svým gynekologem. Přeci jenom každá žena je originál a co svědčilo jedné, může druhé i jejímu miminku uškodit.

Co zmůžou jednotlivé bylinky:

  • upravují hormonální hladinu v těle – obsahují totiž přírodní estrogen
  • prokrvují, posilňují a stimulují dělohu
  • posilňují další ženské orgány
  • zbavují nepravidelnosti menstruačního cyklu
  • redukují menstruační bolesti a premenstruační syndrom
  • regenerují ženské orgány po porodu nebo po potratu
  • odstraňují poševní výtoky a normalizují pH pochvy

Před početím

V dnešní době má spousta žen problémy s menstruačním cyklem a často mívají také poruchy plodnosti. Jsou to ale většinou věci řešitelné, které se dokonce samy od sebe za nějakou dobu srovnají. Možná je to důsledkem hormonální antikoncepce, na kterou většina současných párů spoléhá jako na hlavní ochranu před nechtěným početím. Jenže několikaletá dávka hormonů může, ale i nemusí, jednotlivé ženy ovlivnit. Pokud patříte mezi ty málo šťastné, které po vysazení HA dospěly k dlouhým a nepravidelným cyklům a dvě čárky na těhotenském testu jsou v nedohlednu, pak zkuste právě tyto bylinky.

Nejznámější ženské bylinky

Kontryhel

  • Nejmagičtější z ženských bylinek – odpradávna byl právě kontryhel doporučován na všechny ženské obtíže, a to včetně problémů s neplodností. Posiluje ženské orgány, hlavně tedy dělohu, pozitivně působí proti potratům a zvyšuje pravděpodobnost početí. Pomáhá odstraňovat menstruační problémy – jako je nepravidelný cyklus, menstruační bolesti, nadměrné krvácení. Dokonce je schopný pomoci léčit záněty vaječníků a zbavuje dokonce také výtoků.

Zkušenost čtenářky: „Vysadila jsem antikoncepci po dlouhých deseti letech. S přítelem jsme chtěli miminko. Byla jsem naivní a hned první cyklus po vysazení jsem čekala na těhotenském testu dvě čárky. Menstruace sice nepřišla, ale ne z důvodu těhotenství. Můj cyklus byl úplně rozházený a po šesti měsících se má doktorka rozhodla, že je nutné nasadit hormonální léčbu. Nebyla jsem o její správnosti přesvědčená, a tak jsem odmítla. Namísto toho jsem začala pravidelně pít kontryhelové čaje. A dva měsíce na to jsem zjistila, že miminko už je zavrtané v mém břiše.“

Šalvěj

  • Je podobná ženským hormonům – estrogenu. A jak pomáhá zbavit se problémů při početí? Zbavuje ženu nepravidelné menstruace a navíc dokáže opožděnou menstruaci vyvolat. Skvěle také regeneruje ženské orgány po potratu.

Heřmánek

  • Tato bylinka je snad lékem na všechny neduhy, ale pomáhá také při problémech s ženským cyklem. Má totiž blahodárný vliv na dělohu a vaječníky. Dokáže skvěle tišit menstruační bolesti, užívá se jako prevence nebo jako uklidnění při problémech s PMS. Má také protizánětlivé účinky.

Sporýš lékařský

  • Tak ten rovnou ovlivňuje pozitivně činnost dělohy a zároveň zlepšuje funkci vaječníků. A tím pomáhá proti potížím s početím.

Pelyněk pravý

  • Nejenže reguluje a upravuje menstruační cyklus, ale také pomáhá odstraňovat poševní výtoky – a právě ty mohou být někdy největším problémem při snaze o miminko. Navíc také pročišťuje krev, což se hodí vždy.

Domácí čaje

Připravit si bylinkové čaje můžete i doma, ale je potřeba dodržovat pár důležitých zásad. Jistě, můžete si dopřát i bylinné čaje již naporcované, ale jako takové asi nebudou tak účinné. Zkuste si koupit již namíchané směsi u některých bylinářů. Výborný je třeba Pavel Váňa (www.pavelvana.eu). A nebo si je připravte doma sama. Jednotlivé bylinky koupíte ve specializovaných obchodech, na internetu, nebo si je můžete vypěstovat.

  • čaje pijte nalačno, minimálně půl hodiny před jídlem
  • sušené bylinky je potřeba louhovat – v průměru se udává kolem 10 - 20 minut (podle doby sušení bylinek – vždy platí, že čím déle se sušily, tím delší dobu se budou louhovat)
  • nepoužívejte žádný kov…namísto toho volte třeba umělohmotné sítko nebo cedění přes plátýnko
  • nejlépe bude, pokud bylinky uvaříte a vylouhujete ve skle
  • neužívejte bylinky, pokud se s neplodností léčíte – účinky by se tak mohly snižovat na obou frontách
  • nezalévejte bylinky vařicí vodou…stačí teplá voda, max. 50 stupňů Celsia

Tipy Kafe.cz

Čaj na neplodnost bylináře Váni

Budeme potřebovat tyto bylinky:
150 g mařinka vonná, 50 g jalovec, 100 g proskurník, 100 g sléz, 150 g bříza, 150 g kopřiva, 50 g třezalka, 50 g jmelí bez bobulí, 50 g fenykl, 50 g meduňka, 50 g máta

Poté dáme do 1 litru vody 2 lžíce bylin. Vaříme 1 minutu, necháme stát 10 minut, pak zcedíme. Denně si uvaříme 1 litr čaje, ráno si jej dáme do termosky a přes den pijeme. Snažíme se, aby nám to vycházelo zhruba na 3x. Takto pijeme čaj po dobu jednoho měsíce, poté si dáme 14 dní přestávku a znovu pokračujeme jeden měsíc.

Bylinkový čaj na podporu ženské plodnosti

Budeme potřebovat tyto bylinky:
nať kontryhelu 5 dílů, nať řebříčku 2 díly, nať šalvěje 2 díly, tinktura ze jmelí
Dvě lžíce směsi dáme do 1/2 litru vroucí vody a necháme asi 10 minut vylouhovat. Přecedíme, přidáme 2 kapky tinktury ze jmelí a pijeme 3x denně třetinu množství.

Čaj na otěhotnění podle Ludmily Mojžíšové

Budeme potřebovat tyto bylinky:
20 g řebříček, 20 g šípek, 10 g mateřídouška, 15 g dobromysl, 7 g květ hluchavky, 15 g truskavec, 5 g heřmánek, 10 g čekanka, 7 g jitrocel
Do 3 dcl studené vody přidáme 10 g směsi. Necháme přejít varem a louhujeme 30 minut. Pijeme 2x denně, ideálně nalačno.

Tip Kafe.cz:

  • Existuje mnoho bylinných preparátů a koncentrátů, které přímo působí na ženské ústrojí a připravují jen na početí, nebo jen srovnávají menstruační cyklus a zbavují třeba bolestivé menstruace. Patří k nim třeba přípravek Gynex od firmy Energy nebo GynDren od Joalisu. Stejně tak si můžete pomoci třeba tzv. ženskými bylinkovými čaji, ze kterých můžete dělat čaje nebo nálevy.