Diskutujte: Máte vlastní zkušenost s léčbou pomocí bylinek? Napište nám o ní.

Mohlo by vás také zajímat: Bylinková pomoc pro vaše vlasy nebo 10 nejlepších a nejúčinnějších bylinek

Máta s kopřivou

Na jaře máme problémy s jarní únavou. Jak to? Po zimě je naše tělo jednoduše zaneseno všemožnými toxiny z vnějšího prostředí. A proto ho potřebujeme pročistit a nabudit. Na to je nejlepší právě máta.

Pozor!

  • Máta se nedoporučuje lidem s nízkým tlakem. Máta totiž tlak ještě více snižuje a způsobuje pak lidem trpícím nízkým tlakem závratě a mdloby.

Ženšen

Pro své posilující účinky je hojně používán v asijské medicíně. V ženšenu je obsaženo hned několik desítek unikátních a silných látek, běžně předčí notoricky známé povzbuzující látky, jako je třeba káva, černý čaj, nikotin, energy drinky apod. Nástup má pomalejší než třeba kofein, ale zato je dlouhodobější. Navíc ženšen pomáhá při stresu a depresi, díky němu se můžete lépe soustředit, zlepší se vám paměť a vůle (proto je často využíván studenty před zkouškami), je dobrý pro regeneraci svalů a nelze mu upřít afrodiziakální účinek. Je také skvělým bojovníkem proti civilizačním chorobám, třeba proti alergii, bolesti, podporuje imunitu a chrání proti virům, zlepšuje hojení, odstraňuje nevolnost, zbavuje průjmu, uplatňuje se i v léčbě nádorů a při mnoha dalších onemocněních.

Doporučená denní dávka:

  • 200 – 600 mg v případě suchého extraktu ženšenu v několika dávkách
  • 600 mg - 3 g v případě, jsou-li používány mleté kořeny, a to ve formě prášku nebo vodního nálevu
  • Ženšen (nebo také všehoj) se užívá jeden měsíc, poté následuje dvoutýdenní přestávka a užívání je možno znova zahájit.

Pozor!

  • V případě, že užíváte ženšen, dávejte si pozor na užívání potravin a nápojů obsahujících kofein. Jeho účinky se pod vlivem ženšenu mohou zvýraznit.
  • Může negativně působit také v kombinaci s některými léky, třeba těmi, co snižují srážlivost krve, antidiabetiky a dalšími. Proto v případě dlouhodobého užívání léčiv konzumaci ženšenu konzultujte s lékařem. Nepodává se v průběhu těhotenství a kojení.

Guarana

Tato bylina je nazývána „elixírem života“ a právem. Má mnohem lepší účinky na energii a paměť než káva. Hodí se tak hlavně pro studenty, manažery, sportovce, řidiče a pro všechny, kteří potřebují zahnat únavu. Guarana dodává energii a potlačuje pocit únavy, zvyšuje koncentraci a také prý zlepšuje náladu. Dalším jejím plusem je pomoc při snižování nadváhy a při spalování přebytečných tuků, zlepšuje také krevní oběh, podporuje činnost srdce a zvyšuje účinnost vitaminu C. Sportovcům pomáhá po výkonu, protože uvolňuje ze svalů kyselinu mléčnou, a tím zmírňuje bolest. Detoxikuje tělo a skvěle se hodí pro všechny po náročném večírku – odbourává totiž příznaky kocoviny. Má afrodiziakální a antiage účinky, není návyková, udržuje plodnost a hlavně je přírodní.

  • Můžete ji zakoupit v dražé, želatinových kapslích, bývá také součástí energetických nápojů, existuje také tekutý koncentrát. Navíc je prý také výhodné, když budete guaranu míchat s citronem.

Pozor!

  • Může mít močopudné účinky, proto se guaranové doplňky nedoporučují těm, kteří málo pijí, nebo ženám v přechodu.

Kayenský pepř

Je řazen mezi chilli papričky a je ceněn nejen v kuchyni, ale také pro své léčivé účinky. Obsahuje látku zvanou kapsaicin, tato látka prohřívá organismus a střevní sliznici, podporuje látkovou výměnu a pomáhá spalovat tuky. V lidském těle působí dezinfekčně, zlepšuje trávení a stimuluje látkovou výměnu. Hlavní účinek je ve stimulaci krevního oběhu a prokrvování celého těla, tím se zvýší pocit energie. Zároveň je také afrodiziakem, protože prokrvení se týká i pohlavních orgánů.

Gotu kola

Nebo také pupečník asijský zaujímá své místo hlavně v čínské medicíně. Má sice mírně sedativní účinky, ale jeho hlavní výhoda je v podpoře koncentrace a zlepšení paměti a soustředění a také snižuje únavu a depresivní náladu. Bylinka roste nejčastěji v Indii, na Srí Lance, v Číně, ale dokonce také v Austrálii nebo jižní Africe. K léčebným účelům se používají nejčastěji listy. Gotu kola se podílí na činnosti nervové soustavy. Indové také věří, že tlumí příznaky stáří a přispívá k dlouhověkosti.

  • Na trhu ho seženete ve formě tablet, tobolek, tinktury, prášku nebo jako sušené byliny k přípravě čaje.

Yerba maté

Čaj Yerba maté možná neznáte z vlastní zkušenosti, ale mohly jste si ho, dámy, všimnout v mnoha telenovelách. Jde totiž o tradiční jihoamerický nápoj dodávající energii. Skvěle zahání únavu a dnes bývá označován jako zdravější alternativa kávy.

  • Už ho nemusíte pít jen ve formě čaje, dnes se dá Yerba maté připravit jako studený nápoj a začaly se objevovat také energy drinky na bázi Yerba maté.