Diskutujte: Používáte bylinky v péči o vlasy?

Mohlo by vás také zajímat: Zimní péče o vlasy

Někdy utrácíme za vlasovou kosmetiku tisíce, hlavně v zimním období, kdy jsou naše vlasy po dávno zapomenutém létě ještě vysušené, nebo naopak mastné, lámou se, padají, třepí se konečky, nebo nás dokonce začínají trápit lupy a vysušené pokožka hlavy. A ona navíc někdy ani trochu nefunguje. Jak tedy proti takovým nešvarům bojovat, když zrovna teď potřebují nejvíce síly? Moje babička měla vždy zdravé a silné vlasy a i když byly s jejím postupujícím věkem šedivé, stále se leskly a rozhodně neměla problémy s vypadáváním. Zeptala jsem jí, jak to dělá, a odpověď mi předala spolu s herbářem a popisem, co která bylinka umí. Kafe.cz vám tak přináší ty nejzajímavější přírodní úlovky, které vaše vlasy znovu oživí.

Dary z přírody

To, že bylinky fungují, věděly už mnohé generace před námi. Nejen generace našich babiček, ale také starověké národy, které neměly k dispozici drahou kosmetiku luxusních značek. Za to ta jejich kosmetika byla rozhodně v BIO kvalitě. Už i starověké egyptské dámy o své tělo, vlasy i vlasovou pokožku pečovaly. Z dochovaných zdrojů je navíc známé, že jejich vlasy byly silné, zdravě vypadající a pevné. A to si představte to egyptské klima. Ostré celodenní slunce, moře, vítr i písek. A to vlasům rozhodně nesvědčí. Jak tedy docílily toho, že jejich vlasy netrpěly jako ty naše? Poznaly tajemství darů z přírody a vážily si jich.

Výhody bylinkové péče:

  • bylinky jsou generacemi před námi ověřené a díky nim víme, že fungují
  • jsou z přírody, a proto neobsahují žádnou chemii, jsou tak citlivé nejen k vlasům, ale také k vlasové pokožce
  • mohou pomoci dodat zdraví a lesk barveným i odbarvovaným vlasům, poškozeným vlasům, citlivým a slabým vlasům
  • nebojte se, výroba bylinkových zábalů je velmi jednoduchá, stačí si jen vybrat bylinky působící na problém, který vás trápí, a máte vyhráno; jediné, na co musíte myslet dopředu, je sušení bylinek...ale není to nic složitého a navíc představte si tu vůni, které zaplaví celý váš byt

Kafe.cz radí:

  • Olejové vlasové zábaly si klidně můžete udělat i doma, jejich výroba je jednoduchá a totožná téměř pro všechny druhy sušených bylinek...stačí si vybrat bylinky, které vám pomohou zbavit se potíží, které vás trápí. Stačí k tomu jen hrst sušených bylinek a zhruba 200 ml olivového oleje. Ingredience smícháte dohromady, uzavřete do jakékoli nádoby a necháte uležet na tmavém místě. Můžete nechat uležet den nebo i tři týdny. Záleží jen na vás, jak moc chcete, aby byl zábal účinný. Pak už stačí jen umýt vlasy a nanést balzám a nechat 20 minut působit.

Bylinky, které pozitivně působí na vlasy:

  • Pelyněk: dokáže bojovat s mastnými vlasy
  • Levandule: zklidňuje napnutou vlasovou pokožku, regeneruje a čistí
  • Heřmánek: zklidňuje pokožku hlavy a zároveň působí protizánětlivě, zvyšuje lesk vlasů
  • Bazalka: zklidňuje pokožku a povzbuzuje růst vlasů (najdete ji v mnoha kondicionérech), působí pozitivně při rozčesávaní vlasů
  • Máta: osvěžuje, dezinfikuje pokožku hlavy, a tím zabraňuje tvorbě lupů
  • Kopřiva: obsahuje minerály, vitaminy a aminokyseliny, které podporují růst vlasů, posiluje je a omezuje padání vlasů, podporuje lesk vlasů
  • Šalvěj: čistí vlasy a nálev z ní podporuje rozčesávání vlasů
  • Měsíček: působí protizánětlivě, ošetřuje citlivou pokožku a zjemňuje vlasy
  • Petrželka: podporuje růst vlasů
  • Podběl: posiluje vlasy, podporuje jejich lesk

Domácí vlasový zábal na suché vlasy:

Dopřejte si alespoň jednou za měsíc intenzivní kúru – vlasový zábal. A nemusíte hned utíkat ke kadeřnici a utrácet majlant. Zvládnete to i samy doma. Vlasové zábaly pomáhají vlasy obnovovat, dodávají jim lesk a sílu. Vlasový zábal aplikujte na umyté vlasy před použitím kondicionéru.

Tip Kafe.cz:

  • Extra panenský olivový olej (olej z pšeničných klíčků – dodává vlasům pevnost a lesk) promíchejte se žloutkem a zahřejte na 40 stupňů Celsia. Natřete na vlasy a zabalte do igelitu a ručníku. Nechte působit 20 – 25 minut. Pro urychlení účinku můžete vlasy přes ručník vyfénovat.