Služba Buy and Fly, neboli Kup a leť, je u nás poměrně novinkou, kterou začaly nabízet některé cestovní kanceláře. Jejich cíl je jasný – obsadit doslova a do písmene na poslední chvíli volná místa na jednotlivých zájezdech. Tomu, že odjedete na dovolené během pár hodin, by ale měla odpovídat i cena. Je tomu tak ale skutečně?

Adrenalin za vysokou cenu

Hlavní výhoda takovýchto pobytů zní: pořádný adrenalin. Vůbec totiž nevíte, kdy a jakým směrem odletíte, a tak můžete jen hádat, co si do kufru zabalit. Nevýhoda je také více než jasná – může se vám stát, že místo nebude, neodletíte vůbec a s plnými zavazadly se pěkně vrátíte domů. Anebo vás odradí vysoká cena, kterou byste u takovýchto zájezdů nečekali.

Ceny klesnou až o 70 procent. Opravdu?

Ačkoli by tento typ zájezdů měl být opravdu za minimální cenu, bohužel u nás tomu tak není. Cena je totiž pouze o minimum nižší, než v nabídkách Last minute. Není výjimkou, že klesne jen o tisíc korun… (Například CK Čedok automaticky poskytuje slevu tisíc korun na zájezdy koupené v den odletu.) Oproti katalogové ceně to však může být v řádu desítek, například 30 %, procent. Zcela jiná situace je v zahraničí. Pokud se s nabaleným kufrem vydáte na některé z německých (případně rakouských) letišť, nejen, že si můžete vybrat ze široké nabídky zájezdů, ale částka někdy padne až na 70 % katalogové ceny. A to už se vyplatí. U zahraničních cestovních kanceláří navíc předem víte, kolik budete platit – cena zájezdu je totiž kompletní! U nás vás naopak může čekat šok. Sice můžete najít zájezd za 5 tisíc do Tunisu, ale když k němu připočtete 4 tisíce na nejrůznější palivové a bezpečnostní příplatky, letištní taxy apod., zjistíte, že cena zájezdu je překvapivě dvojnásobná.

Obrňte se trpělivostí

Dá se tedy s tímto stylem dovolené ušetřit? Ano, ale musíte mít pevné nervy, štěstí, notnou dávku odvahy a nejlépe i dobrou znalost jazyků, pokud se vydáte na letiště v zahraničí…

Kafe.cz zjistilo: Kde si koupit zájezd Buy and Fly?

V případě našich cestovních kanceláří máte dvě možnosti – buď si zájezd koupíte přímo na letišti u přepážky dané cestovky, anebo, v případě denních odletů, jej můžete pořídit i na pobočce – většinou v rozmezí 5 až 2 hodiny před odletem.

Kdo u nás Buy and Fly nabízí?

  • Exim Tours (www.eximtours.cz) (Již od roku 2007, kdy takto prodala 6 tisíc zájezdů. V loňském roce to bylo 3 500 zájezdů.)
  • Čedok (www.cedok.cz) (Novinka od letošního července.)
  • Kovotour (www.kovotour.cz)

Jak zájezd zaplatíte?

Ideálně hotově. Na ruzyňském letišti máte většinou možnost i platby kartou. Službu Buy and Fly můžete využít i na ostravském letišti (u CK Exim Tours).