Maso

Základem dokonalého burgeru je hovězí maso. Nejlépe hovězí přední s obsahem tuku okolo 20 %. Maso kupte u vašeho místního řezníka, abyste si byli jisti, že je skutečně čerstvé a kvalitní. Nepoužívejte přemražené ani dlouho uskladňované. Nejlepší je, když si maso umelete sami doma těsně před grilováním. Nejenom, že budete mít lepší pocit z vlastnoručně připraveného burgeru, ale co teprve ten rozdíl v chuti!

Grilování masa

Maso před grilováním pouze opepřete, solte až poté! Z mletého a opepřeného masa vytvarujte asi 1,5 cm silné placky s průměrem o něco větším než samotná houska a nechte asi 30 minut odstát v ledničce. Burgery poté položte na rozpálený gril a opékejte z každé strany přibližně 3–4 minuty. Aby bylo maso pěkně šťavnaté, opékejte ho z každé strany jednou. Takže pamatujte – jedno otočení stačí! Po grilování nechte maso 5 minut odpočinout a osolte.

Houska

Doma upečená houska? Není to nic složitého. Nechte se inspirovat některým z receptů, stačí si jen vybrat pro vás nejvhodnější. Hotové housky poté nezapomeňte opéct na grilu. Než ji položíte na gril, potřete housku z vnitřních stran máslem, bude pak křupavější.

Tatarka

Další nepostradatelná část každého burgeru je omáčka. Zkuste některý ze skvělých receptů na domácí majonézu, jsou vyrobené z jednoduchých ingrediencí, jako je olej, vajíčka, ocet a zelenina. Zvládne to každý a výsledkem ohromíte na každé grilovačce. Majonéza skvěle spojí všechny chutě a dodá burgeru ten správný šmrnc.

Zelenina

Do burgeru patří i zelenina, která nemusí být nutně pouze syrová. Zkuste krátce ogrilovat třeba rajče. Změkne a získá vynikající kouřovou chuť. Navíc je chuťově příjemnější, když mají jednotlivé vrstvy stejnou teplotu. Přidat můžete i karamelizovanou cibulku nebo experimentujte s různými druhy salátů – zkusit můžete výraznou rukolu, jemný polníček nebo svěží listy ledového salátu.

Co o burgerech nevíte

Hamburg steak aneb původ hamburgeru?

Sekané hovězí bylo během 19. století v německém Hamburku velmi populárním jídlem. Takzvaný hambugský steak se tak později stal typickým jídlem německých přistěhovalců, kteří opustili Hamburk a emigrovali do Spojených států. Tento pokrm se rychle rozšířil i v New Yorku, protože se maso používalo jako výplň do pečiva a mohlo se jíst během chůze.

Vnímání hamburgerů

Na přelomu 20. století byly burgery považovány za méněcenné jídlo, které se však těšilo velké oblibě mezi dělníky. Ti si ho často vychutnávali v jídelnách postavených blízko továren. Burgerům výrazně pomohl rapidní nástup automobilové dopravy. Mnoho řidičů si tak začalo zvykat na rychlé jídlo – fast food, které si mohli vzít s sebou do auta.

Zajímavosti

• Nejdražší burger v historii, zapsaný v Guinessově knize rekordů, byl servírován v newyorské restauraci Serendipity 3. Stál 295 dolarů a jmenoval se Le Burger Extravagant.
• Největší hamburger na světě, který je k dostání, váží 84,3 kg a lze jej nalézt v jídelníčku Mallie 's Sports Grill & Bar in Southgate v Michiganu. Nazývá se také Absolutně vtipný burger a jeho příprava trvá 12 hodin. Poprvé byl připraven 30. května 2009.
• Za cenu 777 dolarů si v kasinu Paris Las Vegas můžete objednat luxusní burger sestávající z exkluzivního japonského hovězího masa Kobe a humrů z Maine, který je politý karamelizovanou cibulkou. Zbývající ingredience tvoří sýr Brie a prosciutto.
• Šéfkuchař z New Yorku, Daniel Boulud, vytvořil složitý pokrm sestávající z vrstev svíčkové, foiegras a žebírek na víně. Pokrm měl připomínat typický fast-foodový burger. V sezoně se navíc podává s lanýži.
• 2. září 2012 vyrobili v resortu Black Bear Casino v Minnesotě rekordní slaninový cheeseburger, který vážil 914 kg. Tento rekord je potvrzen i Guinnessovou knihou rekordů.
• V Las Vegas mají restauraci s názvem HeartAttack grill, kde nabízejí burger s názvem Čtyřnásobný bypass. Burger váží téměř jedno kilo a jeho jméno vzniklo díky faktu, že je nezdravý. Restaurace je známá tím, že své jídlo považuje za nezdravé a dovoluje lidem, kteří překročili váhu 160 kg, jíst zdarma.