Pozvolný vstup do moře, písečné pláže a příjemné klimatické podmínky na Slunečném pobřeží dělají z této lokality velice atraktivní dovolenou pro starší manželské páry nebo pro rodiny s dětmi. Společenské vyžití přitahuje mladé lidi, kteří do Bulharska přijeli za zábavou. Přímořské letovisko získalo ocenění Modré vlajky udělované destinacím s nadstandardní čistotou moře a pláže.

Pas není třeba, postačí občanský průkaz

Země je členem Evropské unie a jako turista můžete cestovat pohodlně na platný občanský průkaz, pokud se zde zdržujete do tří měsíců. Pro pracovní účely, případně při pobytu delším než čtvrt roku, máte povinnost zažádat o vízum na zastupitelském úřadě Bulharska. Úředním jazykem je bulharština a při cestě z Prahy počítejte s časovým posunem o jednu hodinu vpřed. Celní a devizové předpisy jsou unifikované s předpisy Evropské unie a platí zde omezení na vývoz tabáku, cigaret, kávy, alkoholu a parfémů. Pokud do Bulharska dovážíte nebo vyvážíte valuty v hodnotě vyšší než 8 000 BGN, máte povinnost valuty deklarovat na prvním hraničním přechodu v zemi. Za 1 BGN (bulharský lev) zaplatíte 14 Kč (rok 2016).

Jak se nejpohodlněji dostat do Burgasu

V Burgasu je mezinárodní letiště, kam létá většina leteckých společností, a doprava z letiště do hotelu by vám neměla zabrat více než 40 minut. Cesta z Prahy do Burgasu závisí na typu letu, který si zakoupíte. Vydáte-li se do Burgasu na vlastní pěst, počítejte s cenou letenky kolem 7 000 Kč na osobu v hlavní sezoně a s jedním přestupem, zpravidla v Sofii. Z leteckých společností létá do Bulharska Air Berlin, Bulgaria Air a SmartwingsTravel Service (z Vídně). Z Vídně do Sofie trvá let necelé dvě hodiny, ze Sofie do Burgasu necelou hodinu. Desetihodinové čekání v Sofii na letecké spojení není výjimkou.

Pro batůžkáře se zcela jistě vyplatí zakoupit si přímý let z Vídně do Sofie za 4 000 Kč a dostat se do Burgasu vlakem či autobusem. Vlakové spojení jede ze Sofie do Burgasu denně a cesta za necelých 300 Kč trvá 6,5 hodiny. Vybraným autobusovým spojením (Union Ivkoni) zvládnete trasu za 5,5 hodiny při ceně do 400 Kč. Máte-li rádi pohodlí, vyberte si zájezd do Bulharska z nabídky cestovní kanceláře. Za příjemných 8 990 Kč pořídíte osmidenní zájezd s letenkou i s ubytováním a nemusíte se starat o dopravu do Burgasu, která může být pro některé cestovatele zbytečnou komplikací.

Teplé počasí je základem příjemné dovolené

Nejvíce se do Bulharska létá od června do září. Ovzduší je v oblasti Slunečného pobřeží příjemné, poněvadž nedaleko se vyskytují listnaté a jehličnaté lesy, a právě zde se míchá horský a mořský vzduch. Tato oblast je díky kombinaci vzduchu vhodná pro lidi trpící astmatem. V létě dosahuje průměrná teplota vzduchu na 29 °C a moře neklesne pod 22 °C. Písek na pláži vytváří krásné přírodní duny, ve kterých žije 16 vzácných odrůd rostlin.

Zábava pro děti i dospělé

Na Slunečném pobřeží se těší přízni jízda na nafukovacích člunech, na banánu, vodních lyžích či windsurfing. Turistické centrum je vybaveno hřišti na plážový volejbal, můžete se projet na koni či v drožce a po letovisku jezdí minivláčky.

Díky velkému počtu barů, kaváren a zábavních podniků destinaci rádi navštěvují mladí lidé. V létě se zde pořádají festivaly, koncerty a kulturní akce. Oblíbenými zábavními místy bývají kasina, akvapark, nákupní střediska a sportovní hřiště.

Slunečné pobřeží je svým charakterem výstavby hotelů velice podobné letovisku Zlaté písky ležícímu severně od města Varna. Turistické centrum se nachází v rovině, ale pokud máte rádi hornatou přírodu, navštivte nedaleké kopce Balkánského pohoří.

Za zábavou vyrazte do Aquaparku Action, který turisty sváží ke svým branám speciálními autobusy. Nedaleko městečka Ravda je umístěn další Aquapark Nessebar, kam také jezdí pravidelně autobus. Vstup do obou aquaparků je cenově stejný, celodenní vstupenku pořídíte za 38 BGN (přibližně 540 Kč).

Ubytování zakoupené přes cestovní kanceláře seženete v lepších hotelích. Pokud vám záleží na kvalitě ubytování, volte hotel vyšší hodnotové kategorie. Na Slunečném pobřeží najdete luxusní hotely na jedné straně a chátrající a špinavé hotely na straně druhé.

Poznejte okolí Slunečného pobřeží

Turistické letovisko se rozprostírá po celé délce pobřeží mezi městečky Sveti Vlas a Nessebar. Pokud byste si chtěli udělat procházku mezi městečky, vydejte se na cestu pozdě odpoledne, kdy nebude tolik pálit slunce. Nezapomenutelný zážitek představují bulharské večery s výbornými víny, hudbou, tancem na žhavém uhlí a jídlem.

Na výlety po okolí využijte místní autobusové spojení, které jezdí z Burgasu do Varny a zpět. Dopravovat se můžete také lodí, avšak ta nejezdí v tak krátkých časových intervalech jako autobus. Ve Varně navštivte delfinárium, podívejte se do muzeí, galerií a velkého parku se širokou škálou středomořských rostlin. Varna je kulturním centrem a významným přístavem. Město Nessebar bylo zařazeno díky středověkým kostelům a starověkému opevnění na seznam UNESCO, stejně jako Sozopol. V Sozopoli se zajděte podívat do archeologického muzea. Na další výlety se vydejte do Varny, Burgasu, města Obzor nebo Pomorie.

Užitečné informace a zajímavosti

• Cena slunečníku na pláži stojí kolem 7 BGN na den (ceny se mohou lišit dle hotelu). Pokud si slunečník zakoupíte, utratíte jednorázově 10 BGN.
• Ceny v restauracích jsou nejvyšší v blízkosti pláže. Čím dále od pláže se rozhodnete obědvat či večeřet, tím zaplatíte méně.
• Jste-li ubytováni v hotelu maximálně tříhvězdičkové kategorie se snídaní v ceně, vyrazte na snídani co nejdříve. Personál v hotelech jídlo zpravidla nedoplňuje.
• Z méně klasické zábavy vás zaujmou skoky na trampolíně, zkusit můžete let padákem nebo se nechte vystřelit na gumě do vzduchu.
• Chcete si užít den bez dětí? Existují celodenní i celonoční školky, kam můžete svou ratolest na pár hodin uložit.
• Voda je na Slunečném pobřeží velice čistá, avšak buďte ostražití před medúzami.
• Slančevbrjag či Pliska jsou typickým bulharským alkoholem, který turisté vozí jako suvenýr.