Pře o původu

Koláčky štěstí jsou zdrojem sporů, odkud vlastně pochází.

Ze západu na východ - dojemná historka o muži, který se během Zlaté horečky v roce 1849 pokusil ošálit sám sebe a do koláčku si schoval vzkaz o brzkém zbohatnutí. Do Číny a Japonska se prý americký výdobytek dostal až na začátku 90. let minulého století.

Z východu na západ - historií a tradicemi podložený příběh. V japonském chrámu na ostrově Kjótó, který je zasvěcený ryzímu štěstí, se sušenky vyrábí dodnes už od počátku 19. století. Tradičně v sobě ukrývají jedno ze 23 přání a poselství. Japonský pekař, který se vydal do dalekého San Franciska, se postaral o jejich slávu ve Spojených státech.

Překvapení

Koláčky štěstí jsou známé po celém světě a ročně se jich vyrobí přes tři miliardy. Už dávno se v nich neschovávají jen životní moudra, ale mnohem rafinovanější vzkazy a doporučení.

  • Lépe se rozhlížej!
  • Věř v dobro!
  • Poznej svou cenu!
  • Střež klíč ke svému srdci!
  • Uchovávej vzpomínky!

V koláčcích se běžně objevují i vtipné vzkazy nebo tipy na výherní čísla do loterie.

Velikonoční originál

Výroba vajíček s překvapením a motivačním vzkazem je jednoduchá a rychlá. Z obou stran (nahoře i dole) udělejte malou dírku a obsah vyfoukněte. Pozor na moc velký tlak, aby skořápka nepopraskala. Nechte je vyschnout, aby se zbytky bílků nenalepily na vloženou zprávu. Na proužek papírku napište vzkaz a srolujte do tenké ruličky. Tu prostčte jednou z dírek dovnitř. Dvě malé kuličky plastelíny poslouží k uzavření vajíčka.

Dospělí koledníci takový nápad dozajista ocení. Jejich srdce si získáte, nebudete-li je rozdávat na potkání, ale vzkaz bude osobní a adresovaný přímo jim.