FOTO: ISIFA.COM

Nejvíce pozornosti přitahuje případ Rendlesham z roku 1980. Po dvě noci tehdy letecký personál vojenské základny sledoval podivná světla nad lesem.

Ve dne pak byly v těch místech objeveny stopy ohně na stromech a keřích. Věc se nikdy nepodařilo uspokojivě vysvětlit. Dokumenty z vyšetřování se teď navíc záhadně ztratily! Nikdo netuší, kam se mohly podít. Snad prý byly omylem skartovány a vyhozeny.

UFO, nebo raketa?

Podobných případů chybějících složek je ovšem víc. Kupodivu hned několik z nich obsahovalo pozorování piloty z povolání, kteří jsou považování za důvěryhodné osoby a jejich informace za obzvlášť cenné.

Jedna složka například ukrývala popis situace, kdy stíhačku Tornado předletěl obří zářící objekt. Mělo prý jít o padající kus ruské rakety - později se ale ukázalo, že takové vysvětlení nepřichází v úvahu.

Chybí rovněž složka o případu lodě HMS Manchester, jejíž posádka údajně viděla UFO v roce 1990. Tehdy prý navíc "prudký závan větru" odnesl z paluby i lodní deník se zápisy o pozorování. Zmizelá akta samozřejmě ufology provokují k novým teoriím, co všechno ještě "může být venku"...