Pohyb střevům svědčí

Přítomnost plynů v těle i jejich odchod je zcela přirozená věc. Plyny vznikají při trávení potravy působením enzymů a bakterií, vzduch se dostává do žaludku také při jídle či mluvení. V případě, že je množství plynů zvýšené nebo nejsou-li vznikající a odcházející plyny v rovnováze, projeví se nepříjemné a obtěžující příznaky.

Množství plynů v trávicím traktu ovlivňuje především životospráva, tedy skladba jídelníčku, stravovací návyky a dostatek či spíše nedostatek pohybu. Na vzniku nadýmání se mohou rovněž podílet potravinové alergie nebo nesnášenlivost určitých potravin, některé léky a objevuje se často i v důsledku hormonálních změn v průběhu menstruačního cyklu a v těhotenství. Jednou z příčin zvýšené plynatosti může být stres. V jeho důsledku například můžeme nevědomky polykat zvýšené množství vzduchu jako tik. Problémy se zvýšenou plynatostí mají také dost často úzkostliví lidé, zvláště jsou-li vystaveni společenskému tlaku s nemožností ulevit si nebo nutností dlouhodobého sezení a absencí pohybu.

V případě úzkosti či deprese není chyba podat antidepresiva nebo léky proti úzkosti. Nutné je dbát na složení střevní mikroflóry, případně upravit jídelníček či podat probiotické bakterie,“ doporučuje gastroenterolog, doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph. D.

Co i jak

Nejdůležitější pro zmírnění obtíží je úprava jídelníčku. Odborníci doporučují vyřadit nebo omezit konzumaci nadýmavých potravin, jako jsou luštěniny, cibule, peckovité ovoce, brukvovitá zelenina apod. Trávicí trakt dráždí a plynatost podporují sycené nápoje. Reakce na různé potraviny je ale velmi individuální, je třeba vypozorovat, které nepříjemné obtíže zhoršují. Nadýmání může způsobit i změna jídelních zvyklostí, například redukční dieta. Jídelníček je lépe měnit postupně. Obtíže se totiž mohou objevit i při konzumaci potravin, které jsou obecně považovány za zdravé, ale na něž trávicí systém není zvyklý.

Neméně důležitý pro úlevu od obtíží je způsob jídla. Hlavní je nikam nespěchat. Dobré zažívání podporuje oběd nebo večeře konzumovaná v klidu a pohodě. Nejen ze společenského, ale i ze zdravotního hlediska se nemá jíst u televize nebo nad klávesnicí počítače, nýbrž u jídelního stolu. Pomalé a pečlivé žvýkání zabraňuje zbytečnému polykání vzduchu. Důkladné rozmělnění potravy v ústech usnadní trávení v dalších částech trávicího systému. Vhodnější a přirozenější je jíst pětkrát až šestkrát za den v menších porcích než do sebe „natlačit“ celodenní příjem energie najednou.

Procházka uleví

Pro dobré trávení je zásadní také dostatečná tělesná aktivita. Pravidelný pohyb působí nejen jako výborná prevence všech trávicích obtíží, ale krátká procházka uleví i v případě, že problém již nastal. K dlouhodobému zvládnutí opakujících se potíží je nezbytná trvalá úprava životosprávy.

Akutní problém s nadýmáním například v důsledku náhlé stresové zátěže pomůže vyřešit lék. U něj je na rozdíl od potravinových doplňků, které lze rovněž volně koupit v lékárně, ověřena účinnost.