Mohlo by vás také zajímat: Jak nás pekař Zdeněk učil péct ty nejlepší mazance

Než se pustíte do Božích milostí, udělejte si hlavně dostatek času. Zdeněk říká, že příprava Božích milostí už je „vyšší dívčí“, hlavně kvůli specifické přípravě těsta (připomíná listové). Zároveň ale dodává, že když dodržíte správný postup, není se čeho bát. Výsledek se pak doslova rozplývá na jazyku!

S Katkou jsme se tedy do Božích milostí pod Zdeňkovým vedením neohroženě pustily. Nakonec se k nám přidal i jeden z bratrské dvojice majitelů rodinné pekárny Kabát – Richard. S jeho, Zdeňkovou a dost možná i Boží milostí:-) jsme to nakonec „daly“.

Recept podle Zdeňka Ondrouška:

Ingredience:

těsto: 500 g hladká mouka speciál (00) * 3 žloutky * 250 ml 10°piva * špetka soli * ½ kávové lžičky cukru
pasta: 100 g vepřového sádla * 100 g hladká mouka speciál (00)

Postup:

1. Vypracujte pastu ze surovin

2. Vypracujte hladké těsto ze surovin – vynasnažte se zapracovat všechnu předepsanou mouku.

3. Těsto vyválejte na silnější obdélníkový plát a celé až do krají natřete pastou.

4. Poprvé těsto složte, viz obrázky

5. Válejte směrem od sebe.

6. Dejte do lednice na 30 minut odpočinout.

7. Ještě dvakrát opakujte kroky 4 – 6. (tentokrát ale skládejte pouze na třetiny viz. obrázek) Odpočinuté, správně zpracované těsto, tzv. lístkuje, je vláčné na omak.

8. Vyválejte velký obdélníkový plát cca 3 mm silný a vykrájejte čtverečky, obdélníčky nebo širší nudle. Nakrojte je rádýlkem uprostřed – 3 otvory symbolizovaly Boží trojjedinost.

9. Smažte ve větším množství oleje dozlatova.

10. Po vyjmutí nechte na ubrousku vsáknout přebytečný tuk, obalujte ve skořicovém, moučkovém nebo vanilkovém cukru.

Věděli jste, že:

  • Na Moravě bývalo zvykem Boží milosti nosit jako dárek ženám těsně po porodu.
  • Zajímavý zvyk zavedl v 18. století farář Florián Mikulovský ve Skramníkách. Aby svým ovečkám názorně předvedl Boží milost, zorganizoval nanebevstoupení Spasitelovo. V praxi to vypadalo tak, že během bohoslužby nechal vytahovat nahoru do chrámové lodi sošku Ježíše Krista a zároveň sypat dolů stropním otvorem tenké smažené pečivo. Odtud pravděpodobně název „Boží milosti“, ale není to jisté.

((bean:1:67))