Nemusí se nám to líbit, ale ideálem krásy jsme obklopeni neustále. Již starověká filozofie se zabývala krásou a později se krása dokonce stala samostatným oborem - estetikou. Té se věnují nejen výtvarníci, ale také pedagogové nebo lékaři. Podle Ludmily Fialové "je krása lidského těla výsledkem vrozených dispozic a vlivu společenských a kulturních podmínek, které určují estetické ideály a normy, jež formují osobnost člověka po stránce psychické i fyzické." (Zdroj: file:///C:/Users/User/Downloads/DPTX_2003_1_11280_L02DEF02_1650_0_357.pdf)

Pozitivní na tom je to, že ideál krásy doby, v níž žijeme, nijak zvlášť neovlivníme. Je tu různými trendy nastolena a my se nemusíme trápit, že se svými padesáti kily nedisponujeme "déčkama" a "zadkem jako štýrský valach". A pokud by to někoho opravdu trápilo, stačí se přestěhovat do krajiny, kde je štíhlost výsadou.

Stejně jako se lidé 20. století nemohli rozhodnou, zda je více sexy Twiggy nebi Cindy, tak v průběhu 19. století lze vysledovat odlišné pohledy na ženské tělo. V první polovině 19. století, kam spadá i Božena Němcová, byly na vrcholu dámy jemné a křehké, které disponovaly krásným obličejem, morálními hodnotami a společenským postavením. V té době do mužské perspektivy vstupují umělkyně či jiné významné dámy. Božena Němcová se vlastně narodila do ideální doby. Se svou drobnou postavou, pohledem plaché laně, ale přitom sebevědomým vystupováním mohla mít nápadníků, kolik si jen mohla přát.

Také móda podporovala tento styl dívčí nevinnosti. Živůtek do špičky zdůrazňoval úzký pas kontrastující se širokou sukní s obručemi a korzet vytvářel zaoblená ňadra. Ve druhé třetině 19. století nastupuje i tzv. šněrovačka, která měla ještě více zdůraznit výrazné poprsí a útlý pas rozměrem nejlépe do 55 cm.

Možná to bylo i nedostatkem kyslíku, ale v té době se stávají trendy také ženy vypadající jako nemocné bledule. Mrtvolně bílá pleť, výrazné lícní kosti, vystouplé viditelné klíční kosti - to vše bylo považováno za nezbytnost pro dokonalou krásku té doby. Celkový pohled na dívku měl doplnit tichý smích, ladné pohyby a tajemný hluboký pohled. (Zdroj: https://is.muni.cz/th/qyjhb/Diplomova_prace.pdf)

Můžeme konstatovat, že dnes by asi Božena Němcová byla typickou krasavicí tak půl na půl. I když se stále prezentuje štíhlé a pevné tělo, dnes je kladen důraz i na ekonomickou soběstačnost ženy. "Štíhlá, vysoká, krásná a bohatá žena v dobré fyzické kondici zcela uspokojuje ekonomické potřeby spotřebního průmyslu dnešní doby." (Zdroj: file:///C:/Users/User/Downloads/DPTX_2003_1_11280_L02DEF02_1650_0_357.pdf)

Nadváha je nyní brána jako znak lenivosti nebo nedostatek vůle. Dnes je navíc trendem silné líčení zdůrazňující plné rty, drobný nos a výrazné oči. Jak by vypadala Božena Němcová, kdyby používala filtr na Instagramu? Koukněte se.