BOSU není ni jiného než zkratka anglického Both Sides Up (obě strany nahoru). Že jste o tomto cvičení ještě neslyšela? Není divu. Ve světě se totiž objevilo až na konci devadesátých let a u nás stále patří mezi novinky. O co se vlastně jedná? Jde o speciální cvičení na neobvyklém gumovém půlbalónu, který vypadá, jako byste uřízla třetinu z tradičního velkého balonu. Na rozdíl od něj ale tato pomůcka nabízí širokou škálu využití. Můžete na ní stát, skákat, ležet, klečet, dělat kliky, a to vše – jak název říká – z obou stran.

Udržet rovnováhu? To je věda!

Možná si říkáte, že o nic nejde – nějakých pár výskoků a kliků přece zvládnete. Jenomže ono to zdaleka není tak jednoduché. V první řadě se totiž musíte naučit na míči držet rovnováhu. A protože při cvičení zapojíte svaly, které ani nevíte, že v těle máte, není zpočátku vůbec jednoduché – o to je však efektivnější. Svaly posílíte a tělo krásně zeštíhlíte. Stačí jediné – vydržet.

Hit kosmonautů

O tom, že rovnováha je základem všech pohybů, byl koncem devadesátých let přesvědčený Američan David Weck, a tak společně s lékaři – odborníky na neurochirurgii – vymyslel tento půlbalón. Rázem se zrodil hit. Začali jej využívat jak trenéři fitness, tak fyzioterapeuti. A dokonce jej při trénincích kosmonautů využívá i NASA – na balónu se totiž naučí skvělé koordinaci těla, která jim ulehčuje i pobyt ve stavu beztíže!

Pro aerobic i pilates

Cvičení na bosu je sportem, který se hodí pro všechny věkové kategorie, ženy i muže – od dětí, až po seniory, od štíhlých až po boubelky. Začátek je sice těžký, ale když vytrváte, krásně si vytvarujete tělo a nějaké to kilo shodíte. Využít se dá i jako součást hodin aerobiku, anebo posilování. Cvičit na něm však můžete i prvky z jógy či pilates, a tak je vhodný i pro ty, kteří dávají přednost pomalejším pohybům.

Cvičit se dá i doma

Pokud nerada chodíte do posilovny a cvičíte spíše doma, pak ani to není problém. Bosu si můžete koupit a příliš místa vám nezabere – jeho průměr je 63,5 cm a výška 22 cm. Jedinou nevýhodou je cena, která se pohybuje kolem 4 000 Kč, a tak se vyplatí cvičení předem vyzkoušet, protože investice do míče není malá.

Chcete vidět, jak se na bosu cvičí? Podívejte se!

Zdroj: Youtube

Tipy Kafe.cz

Kde bosu vyzkoušet?

Praha
Studio pro ženy, www.studioprozeny.cz

Plzeň
Sportovní centrum Kalikovský mlýn, www.sportovnicentrumplzen.cz

České Budějovice
Sport Centrum Delfín, www.delfin.cz

Brno
Weisser Sport Centrum, www.weissersportcentrum.cz