Tvarohový borůvkový koláč nepečený

Co budeme potřebovat:

Na korpus:
1 balíček dětských piškotů

Na krém:
2 lžíce želatiny
2 dl mléka,
500 g měkkého tvarohu
3 lžíce moučkového cukru
1 balíček vanilinového cukru
asi 400 g borůvek.

Na ozdobení:
šlehačka v prášku
mléko

Postup:

  • Dortovou formu vyložíme na dně i po stěnách piškoty.
  • Želatinu namočíme do vlažného mléka a necháme nabobtnat. Měkký tvaroh, cukr a rozpuštěnou želatinu našleháme do hladkého krému.
  • Polovinu krému nalijeme na piškoty, pokryjeme další vrstvou piškotů.
  • Do zbývající části krému přisypeme větší část borůvek a rozmixujeme. Natřeme na piškoty a uložíme do chladničky ztuhnout a rozležet.
  • Jednotlivé porce dortu ozdobíme smetanou připravenou podle návodu na obalu a zbylými borůvkami.

Cottage borůvkový koláč

Co budeme potřebovat:

60 g másla
120 g máslových sušenek
2 lžíce ovesných vloček
3 vejce
200 g hrudkovitého tvarohu (cottage cheese bez příchuti)
250 g měkkého tvarohu
4 lžičky škrobové moučky
strouhaná kůra z 1 citronu
špetka soli
130 g moučkového cukru
200 g borůvek

Postup:

  • Sušenky rozdrťte a smíchejte s vločkami a rozehřátým máslem.
  • Směsí pokryjte dno dortové formy, kterou jste předtím vyložili pečicím papírem, a mírně stlačte.
  • Hrudkovitý a měkký tvaroh (sýr cottage) rozšlehejte dohladka, přišlehejte postupně 2 žloutky a 1 celé vejce, potom přimíchejte škrobovou moučku a citronovou kůru.
  • Ze 2 bílků a soli ušlehejte pevný sníh a přišlehejte k němu 120 g prosetého moučkového cukru. Část sněhu vmíchejte k tvarohové hmotě, přidejte borůvky (150 g) a nakonec druhou část sněhu.
  • Hmotu nalijte na sušenkovou drť v dortové formě a vložte do předehřáté trouby. Koláč pečte nejdříve při 180 °C 30 minut, potom ho přikryjte alobalem, teplotu snižte na 160 °C a pečte ještě asi 60 minut (vyzkoušejte špejlí, zda je dobře propečený).
  • Upečený koláč nechte vychladnout a ozdobte ho zbylými borůvkami a posypte zbytkem moučkového cukru.

Anglický koláč s borůvkami

Co budeme potřebovat:

Na těsto:
250 g polohrubé mouky
120 g másla
60 g moučkového cukru
1 žloutek
špetka soli
tuk na vymazání formy
mouka na vál
žloutek na potření
moučkový cukr na posypání

Na náplň:

1 banán
citronová šťáva
500 g borůvek
50 g opražených mandlových lupínků
2 lžíce krupicového cukru
1 vanilkový cukr
2 bílky
troška mleté skořice

Postup:

  • Mouku prosejte, přidejte změklé máslo, cukr, sůl a žloutek a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a uložte do chladu asi na hodinu odpočinout.
  • Banán oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a pokapejte citronovou šťávou.
  • Smíchejte s borůvkami, cukrem, skořicí a mandlovými lupínky. Nakonec vmíchejte sníh z bílků.
  • Těsto rozdělte na 2 díly – menší a větší. Větší díl vyválejte a vykrojte kulatý plát, vyložte jím vymazanou kulatou formu a okraje potřete vodou.
  • Natřete náplň a zakryjte plackou vyválenou z menší části těsta.
  • Ze zbytků těsta vykrájejte např. kytičky, žloutkem je přilepte na povrch a ten ještě potřete žloutkem.
  • Těsto propíchejte na několika místech vidličkou a formu vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Upečte dozlatova a nechte vychladnout. Podávejte poprášené moučkovým cukrem.