Foto: ISIFA

Zakrslí vepříci Rudi (6) a Felix (5) – oba váží zhruba půl metráku – jsou velká atrakce domova důchodců v německém Gelsenkirchenu. Fyzioterapeut Daan Vermeulen je sem několikrát týdně přivádí na „léčebné návštěvy“. „Koně, psi a kočky jsou také dobří léčitelé, bohužel však až příliš známí,“ vysvětluje. „Zato prasete si každý všimne, to hned přitáhne pozornost.“

A mládí je zpátky

V gelsenkirchenském domově tomu tak skutečně je. „Zpočátku byli lidé trochu překvapení, co jsem jim to přivedl do pokoje,“ vzpomíná fyzioterapeut. „Někteří se dokonce vepříků báli. To ale bylo dobře – strach znamenal, že je berou vážně. Vcelku snadno jsem pak ustrašený vztah k prasatům změnil na přátelský.“

Veselejší a kurióznější čtyřnohou léčitelku mají v americkém Denveru. Ve zdejším Hospici svatého Jana „slouží“ 13letá lama! Cílem jejích návštěv těžce nemocných lidí je „odstraňovat osamělost, uklidňovat a zvyšovat pocit štěstí“.

Proč by mělo být drbání a krmení lamy léčebně účinnější než drbání a krmení třeba králíka? Protože jde o zvíře velké a málo obvyklé, tedy budící pozornost. Takže stejný argument, jaký stojí za nasazením čuníků v Gelsenkirchenu.

Americký hospic má ještě jednu specialitu: vypouštění holubic, které prý do duší staroušků přináší klid.

Naopak by se tu nejspíš neuchytila léčitelská metoda používaná Adou Barakovou v Izraeli. Ta na své pacienty vypouští hady, kteří jim mají dotykem své teplé a hladké kůže předávat energii. Jde sice o druhy nejedovaté, ale stejně, zkuste si to představit! Ještěže zatím nikdo nepoužívá jako léčitele pavouky.