Běžná bolest zad je obvykle způsobena přílišnou námahou a špatným stereotypním držením těla, stejně jako nevhodnou obuví, či podložkou při spánku. Největší zátěží na záda je nošení tašek nebo brašen s notebookem na rameni, nebo v jedné ruce. Tím časem ztrácejí meziobratlové ploténky elasticitu a ochabují. Zároveň je narušena souhra jednotlivých svalů okolo krční páteře - na jedné straně je svalstvo ochablé, na druhé straně příliš silně napjaté. Jakkoli však mají problémy se zády většinou svalové příčiny, nejčastěji se projevují v podobě opotřebení meziobratlových plotének a kloubních chrupavek.

Proto je mnohem praktičtější nosit batohy. Že se nehodí k vašemu outfitu, věku nebo postavení? Elegantní a zároveň důmyslně vymyšlené modely KEEN jsou zároveň originální módní doplňky – nevšední design vás jednoznačně vyřadí z davu a navíc jsou šetrné k životnímu prostředí - držadla, spony a zipy mají vyrobeny z recyklovaného hliníku, tkanina podšívky je z přetavených plastových lahví. Speciálně pro drobná ženská záda jsou určeny stylové batůžky ze super lehkého pevného polyesteru. Díky prodyšné síťové pletenině, pěnovému zádovému panelu a nastavitelným ramenním popruhům s kapsou na mobilní telefon jsou po všech stránkách extrémně pohodlné. S batohy KEEN budete „in“, ulevíte zádům a v budoucnu se vyhnete nepříjemným potížím. Pro více informací navštivte stránky www.keenfootwear.cz.

Tipy pro zdravá záda

  • Správná obuv. Nejlépe je střídat boty dle účelu, (práce, doma, procházka, sport, společnost). Pokud se vydáte na pěší výlet, je dobrá kvalitní obuv základem. Zkuste si vybrat mezi posledními modely KEEN. Nohy budou v bezpečí a dopřejete jim při chůzi maximální komfort.
  • Přiměřený pohyb. Nehybnost vede k ochabnutí svalstva a urychluje osteoporózu. Nerozumně provozovaný sport rovněž poškozuje a přetěžuje pohybový aparát. Podporuje tak degenerativní změny z "opotřebení".
  • Zdravý životní styl. Není to jen o tom chodit s kolegy na golf či do sauny, ale i upravit si pracovní prostředí, naučit se zvládat stres a vědět jak zdravě relaxovat a odpočívat.
  • Nošení tašek. Těžká břemena netahejte! Ani kabelku nenoste na jednom rameni. Lépe je mít tašku křížem přes hrudník anebo nosit na zádech batůžek. Modely KEEN vycházejí v tomto směru všem náročným uživatelům.
  • Změna pracovní polohy. Používejte dobrou židli s nastavitelnou výškou, sklonem sedu a opory zad. Dobré jsou opěrky pro předloktí, podložky pod zápěstí pro myš a klávesnici počítače, počítačový stolek se sníženou polohou klávesnice. V pracovní době střídejte polohy těla. Donuťte se v práci každou hodinu projít po místnosti, protáhnout se, každých 15 minut zahýbejte pomalu a plynule hlavou, rameny, zápěstím i prsty.
  • Poloha ve spánku. Pro dobrý spánek kupte kvalitní zdravotní matraci, postel by neměla být tvrdá ani příliš měkká. Pokud možno nespěte na břiše, raději na boku nebo na zádech.