U miminek se problémy s bolavým bříškem vyskytují především v prvních třech měsících života. Jejich výskyt obvykle souvisí s nezralostí trávicího systému, který teprve začíná správně fungovat. K tomu někdy bohužel patří i bolestivý stav, označovaný také jako kojenecká nebo tříměsíční kolika. K dispozici je mnoho návodů, jak miminkům od bolavého bříška pomoci.

Jak kojenecké kolice předcházet?

Kojenecká kolika vzniká náhle, bez příčiny, u jinak prospívajících mimineka často končí odchodem větrů. Projevuje se především neklidem a neutišitelným pláčem.

Pokud kojíte, omezte příjem silně nadýmavých potravin, neplechu může napáchat i obyčejné bílé pečivo a některá zelenina. Šálek bylinného čaje proti nadýmání, který dáváte dítěti, si můžete vypít i vy.

Při krmení dítěte je třeba dbát na správnou techniku – ať už kojení, nebo i při krmení dítěte z lahve. Při kojení se snažte zamezit tomu, aby děťátko polykalo vzduch. Lahvičku s kojeneckou výživou nechávejte před podáním chvíli ustát, aby spadla pěna, která může způsobovat problémy s nadýmáním. Miminko nechte po jídle vždy odříhnout.

U miminek se může projevit alergie na bílkovinu kravského mléka. Pokud kojíte, doporučuje se dietní režim, kdy i maminka omezí příjem kravského mléka. U nekojených dětí se podávají speciální mléka pro léčbu alergie na bílkovinu kravského mléka.

Jak zklidnit miminko s kolikou?

Způsobů, jak uklidnit plačící miminko, je mnoho. Mezi nejúčinnější patří chování, nošení v šátku a kolébání. Vyzkoušejte také tzv. úlevové polohy. Sem patří velmi oblíbená poloha „na tygříka“, kdy dítě leží na bříšku na vašem předloktí. Dítě můžete rovněž uložit do „klubíčka“, kdy má záda opřená o Vaše břicho a držíte jej pod kolínky. Pomáhají také teplé obklady – nahřátá plena, nebo látkový pytlík s třešňovými peckami a masáže bříška. Nezapomeňte, že bříško vždy masírujeme po směru hodinových ručiček kolem pupíku.

Vhodný lék proti nadýmání

Kromě všech výše uvedených opatření můžete pravidelně podávat kapky proti nadýmání, např. Espumisan. Ten obsahuje účinnou látku simeticon, který miminku usnadní vstřebávání plynů ve střevě a jejich přirozený odchod. Velkou výhodou simetikonu je, že působí pouze fyzikálně -nevstřebává se ze zažívacího trakt, ale pouze jím projde. Aplikace léku je velice rychlá a jednoduchá - pro úlevu u kojenců stačí přidat 5-10 kapek do každé lahvičky s kojeneckou výživou nebo nakapat na lžičku a podat kojenci bezprostředně před každým kojením. Při výběru kapek proti nadýmání je vhodné volit lék s dobrou účinností a příznivým bezpečnostním profilem.