Jídlo má velký vliv na dění v lidském těle. Tím, co si nandáváte na talíř, můžete výrazně usměrnit jednotlivé procesy a vyhnout se silným lékům nebo invazivním zákrokům. Zmírnění projevů migrény není výjimkou.

Omezení

  • Alkohol - pivo, víno i tvrdý alkohol podporují dehydrataci a rozšíření cév, což je jedna z hlavních příčin vzniku bolesti hlavy. Zaměřte se na čistou vodu nebo slabé bylinkové čaje
  • Jogurty a sýry - vcelku nenápadné potraviny obsahují tyramin, který útočí na důležité enzymy (a likviduje je) a dává podnět k migréně
  • Asijská jídla a uzeniny - glutaman sodný není sám o sobě škodlivý, ale při dlouhodobé konzumaci dělá v těle neplechu a podporuje negativní procesy
  • Citrusové plody - grepy, pomeranče, limety nebo citrony jsou plné fenolů, které spouští migrénu téměř okamžitě
  • Lepek - vyřazení lepku z jídelníčku není nutné, ale omezení konzumace pečiva, těstovin a knedlíků výrazně sníží četnost migrén
  • Ovoce a zelenina - bohužel není všemocná. Banány, avokáda, švestky, maliny, rajčata, brambory, cibule nebo kyselé zelí jsou na černé listině

Rychlá pomoc

  • Kofein - jako první je při nastupující migréně třeba stáhnout cévy, na to pomůže silný černý čaj nebo káva.
  • Něco navíc - mandle, česnek, ananas, pohanka, konopná semínka, ryby a med - dejte si něčeho hrst nebo přidejte ingredience do pokrmu, za chvíli se vám uleví.

Základem pro boj s migrénou je však pravidelnost. Výkyvy hladiny cukru v krvi dochází k sacharidové rezistenci a ta vede přímo k palčivé bolesti hlavy. Snažte se tedy jíst vyváženě, žádné hladovění ani přejídání. Každé jídlo by mělo obsahovat sacharidy, bílkoviny a tuky ve správném poměru.