Zatímco v zemích západně od nás jsou progresivní brýlové čočky jasnou volbou, v České republice se k nim podle optometristky Petry Ustohalové stavíme konzervativně. Všichni známe nevzhledné bifokální brýle s vystouplým segmentem ve spodní polovině brýlí a možná i proto se zhoršující zrak snažíme buď ignorovat nebo situaci vyřešit neustálým přehazováním brýlí na blízko, na dálku, na počítač, na čtení…

Univerzální řešení, kterým elegantně vyřešíme jak potřebu vidět dobře na dálku, tak zároveň moci číst a vidět předměty blízké, naštěstí existuje. „Progresivní brýlové čočky v sobě spojují optimální řešení pro stárnoucí oko. Jsou napohled nerozeznatelné od standardních brýlí, přitom poskytují plynulý přechod z vidění do dálky, přes střední vzdálenost, až na blízko. Zároveň korigují i vaši obvyklou oční vadu, ať je to krátkozrakost, dalekozrakost či astigmatismus. Vyhnete se tak neustálému střídání brýlí,“ uvádí Petra Ustohalová.

Dnešní progresivní brýlové čočky vám díky technickým inovacím a také studiím, které byly s nositeli těchto brýlí provedeny, umožní vidět jasně a ostře v libovolné vzdálenosti.
„S každým klientem probereme jeho vizuální návyky, na co nejčastěji bude brýle používat, přeměříme anatomické parametry a podle toho můžeme přesně vyrobit a uzpůsobit design čoček. Výsledkem jsou tak jedinečné brýle přesně na míru,“ vysvětluje Petra Ustohalová. „Protože progresivní čočka v sobě vlastně spojuje troje brýle, bývá pro uživatele důležité naučit se jimi koukat tak, aby kvalita jejich vidění byla 100%. Na specifika progresivních čoček si lze úspěšně navyknout do měsíce a obecně platí, že čím dříve je začnete používat, tím jednodušší to bude. Klientům doporučuji vytrvat a nestřídat nové progresivní brýle jinými, aby si mohli rychleji a snáze na nošení progresivních čoček zvyknout.“

„Nemoci krátkých rukou“ se nevyhnete

Nástup presbyopie může urychlit a zhoršit systémové onemocnění, jako je například cukrovka, zánět ledvin či onemocnění jater. I zde se uplatňuje pravidlo, že vše souvisí se vším, životní styl má na zrak velký dopad – a to jak pozitivně, tak i negativně. „Zrelaxovat oční svaly můžete pravidelným praktikováním oční jógy. Nezapomínejte také chránit zrak před slunečními paprsky i tzv. modrým zářením z monitorů a obrazovek,“ vyjmenovává Petra Ustohalová.

Presbyopie je naprosto přirozeným projevem postupné ztráty elasticity oční čočky. Zatímco dvanáctileté dítě zaostří dokonale i na osmicentimetrovou vzdálenost, průměrný jedinec před padesátkou už potřebuje třicet tři centimetrů. Pozitivní na změnách zraku je, že se zpravidla mezi 65 a 70 lety zastaví a dioptrie se již nemění.

Minitest:

Zjistěte, zda se u vás neprojevují příznaky presbyopie. Test je natolik jednoduchý, že ho můžete vyzkoušet sami v pohodlí svého domova. Hodí se pro osoby ve středním věku, kdy se začínají projevovat příznaky presbyopie.

1. Při čtení musíte držet noviny, knihu nebo časopis dále od sebe - tzv. "dlouhé ruce". ANO - NE
2. Zaostřuje se vám špatně, pomaleji nebo hůře do blízka než dříve. ANO - NE
3. Je pro vás obtížné zaostřit do blízka při špatném osvětlení. ANO - NE
4. Máte zamlžené vidění při změně pohledu z blízka do dálky. ANO - NE
5. Je pro vás obtížný pohled na počítač a jiné činnosti na vzdálenosti okolo 1 metru. ANO - NE
6. Ostře vidíte pouze na dálku. ANO - NE
7. Vaše potíže se zhoršují v průběhu dne. ANO - NE
8. Převažují u vás obtíže vizuálního charakteru, později se přidává pocit únavy očí, bolesti očí, bolesti hlavy, unavený vzhled očí. ANO - NE

Výsledky:
0 odpovědí ANO - netrpíte presbyopií
1 - 4 odpovědi ANO - můžete trpět začínající presbyopií
Více než 4 odpovědi ANO - s největší pravděpodobností trpíte presbyopií

Tip:
Pokud uvažujete o progresivních brýlích, využijte speciální akci Musíte vidět vše, díky které získáte progresivní čočky Omega Optix 1+1 zdarma. Akce probíhá od 1. 3. do 30. 6. 2016 ve vybraných optikách, jejichž přehled najdete na www.omega-optix.cz.